Vështrime

Botës i duhet një vit kthese

Viti i sivjetmë duhet të shënojë pikën e kthesës globale. Edhe nëse bashkëpunimi ndërkombëtar ka dështuar shpesh gjatë vitit 2020, ne tani e kemi një mundësi dhe përgjegjësi – që të fillojmë një epokë të re në të cilën është e mundshme një botë më e shëndetshme, më e gjelbër, më e sigurt dhe më e drejtë.

E vërteta e madhe që ka dalë nga pandemia e koronavirusit është se askush, askund, nuk është i sigurt nga COVID-19 derisa të gjithë, kudo, të jenë të sigurt. Hapi i parë, i cili do ta shpaguajë shumë herë veten është sigurimi i vaksinimit masiv në çdo vend të prekur. Mbështetja nga G7-a dhe G20-a, që vaksinat të jenë lehtësisht të qasshme në të gjitha vendet e varfra dhe me të ardhura të mesme, nuk është një akt bamirësie; është në interesin strategjik të të gjithëve. Në të vërtetë Fondi Monetar Ndërkombëtar beson se një mbështetje e tillë do të ishte investimi më i mirë publik i bërë ndonjëherë

Viti i sivjetmë duhet të shënojë pikën e kthesës globale. Edhe nëse bashkëpunimi ndërkombëtar ka dështuar shpesh gjatë vitit 2020, ne tani e kemi një mundësi dhe përgjegjësi – që të fillojmë një epokë të re në të cilën është e mundshme një botë më e shëndetshme, më e gjelbër, më e sigurt dhe më e drejtë.

E vërteta e madhe që ka dalë nga pandemia e koronavirusit është se askush, askund, nuk është i sigurt nga COVID-19 derisa të gjithë, kudo, të jenë të sigurt. Hapi i parë, i cili do ta shpaguajë shumë herë veten, është sigurimi i vaksinimit masiv në çdo vend të prekur. Mbështetja nga G7-a dhe G20-a që vaksinat të jenë lehtësisht të qasshme në të gjitha vendet e varfra dhe me të ardhura të mesme nuk është një akt bamirësie; është në interesin strategjik të të gjithëve. Në të vërtetë, Fondi Monetar Ndërkombëtar beson se një mbështetje e tillë do të ishte investimi më i mirë publik i bërë ndonjëherë.