Vështrime

Kavanozi i qelqtë ballkanik

Janë bërë tri ditë qysh se në tryezën time ende qëndron hapur dokumenti me urdhrin ekzekutiv nga presidenti amerikan, Joe Biden.

E këtë kavanozin e qelqtë ballkanik tradicionalisht e kanë tundur qendra politike interesash meskine. E tani në shekullin 21 këto interesa meskine kanë evoluar dhe janë shumë më të avancuara me metodologjitë e tyre, që të mund të identifikohen dhe të konspirohen shumë lehtë. Ato futen thellë në shoqëritë të cilat i kanë në cak dhe injektojnë propagandën dhe dezinformimin, si dhe shantazhin e tyre. Herët apo vonë përçarjet përbrenda shteteve dhe shoqërive bëhen hendeqe të cilat vështirë kapërcehen pa ndonjë konflikt të armatosur, sidomos në kavanozin e qelqtë ballkanik

Janë bërë tri ditë qysh se në tryezën time ende qëndron hapur dokumenti me urdhrin ekzekutiv nga presidenti amerikan, Joe Biden.

Urdhri ekzekutiv flet mbi ndëshkueshmërinë e të gjithë liderëve politikë të Ballkanit Perëndimor dhe ndalesën e udhëtimeve të tyre për në SHBA, si dhe ngrirjen e pasurive apo aseteve të tyre në SHBA apo gjetiu, ku SHBA-ja do të mund të ketë qasje nëse ata identifikohen si personat të cilët janë të zhytur në korrupsion, shkaktojnë destabilizim drejt qeverisjes efektive dhe demokratike, dhe integrimin e plotë në institucionet transatlantike, dhe në këtë mënyrë përbëjnë një kërcënim të pazakontë për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara. Urdhri administrativ flet mbi minimin e marrëveshjeve ndërkombëtare dhe mospërmbushjen e tyre nga shtetet e Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë këtu edhe Shqipërinë.