Vështrime

Kthimi amerikan në krye të NATO-s

Një lehtësim i madh ndihet në NATO kur në Samitin e shefave të shteteve anëtare vjen Josep Biden, presidenti i ri amerikan, i cili synon forcimin e Aleancës me shtetet evropiane. NATO-ja ishte në ankth gjatë katër vjetëve, sa në Shtëpinë e Bardhë ishte Donald Trump. Kur ai e vizitonte Brukselin (qytet të cilin e quajti si “shpellë ferri”) të gjithë ishin në pritje se çfarë do të thoshte dhe si do të vepronte. Ai nuk ishte i parashikueshëm. Herë fliste se “NATO-ja është vjetruar” e herë se “Aleanca është e fortë”, por kërkonte që “anëtarët e tjerë të paguajnë më shumë e jo të presin që amerikanët t’u dalin në mbrojtje”.

Sikur që NATO-ja ndryshoi në 22 vjetët që kur nisi misionin në Kosovë, ashtu do të ndryshojë dhe tash e tutje. Sepse edhe sfidat e reja të sigurisë kërkojnë ndryshime. Kush do ta kishte ditur para 22 vjetësh se një prej sfidave kryesore të sigurisë do të jenë sulmet kibernetike dhe se edhe NATO-ja, si organizatë ushtarake do të merret me ndryshimet klimatike

Një lehtësim i madh ndihet në NATO kur në Samitin e shefave të shteteve anëtare vjen Josep Biden, presidenti i ri amerikan, i cili synon forcimin e Aleancës me shtetet evropiane. NATO-ja ishte në ankth gjatë katër vjetëve, sa në Shtëpinë e Bardhë ishte Donald Trump. Kur ai e vizitonte Brukselin (qytet të cilin e quajti si “shpellë ferri”) të gjithë ishin në pritje se çfarë do të thoshte dhe si do të vepronte. Ai nuk ishte i parashikueshëm. Herë fliste se “NATO-ja është vjetruar” e herë se “Aleanca është e fortë”, por kërkonte që “anëtarët e tjerë të paguajnë më shumë e jo të presin që amerikanët t’u dalin në mbrojtje”.

Sikur edhe çështjet e tjera në botën e Trumpit, edhe NATO-ja kuptohej si një organizatë ku “të tjerët përfitojnë nga Amerika dhe e keqpërdorin Amerikën”. Në planet e tij “Amerika së pari” shpesh përfshihej edhe mosangazhimi ushtarak amerikan nëpër botë, kthimi i ushtarëve në Amerikë. Por përkundër të gjitha sfidave, NATO-ja mbijetoi edhe mandatin e Trumpit pa u shquar me ndonjë veprim konkret.