Vështrime

Më shtrenjtë se të shkosh në New York

Në prag të një vere të re përsëritet historia e vjetër. Mijëra shqiptarë që jetojnë në Zvicër sërish janë në ethe: si të gjejnë një biletë avioni me çmim të arsyeshëm për të fluturuar nga Zürichu në Prishtinë? Për shembull në fund të korrikut. Është kulmi i sezonit të pushimeve verore, gjithsesi e kuptueshme që çmimet të jenë më të shtrenjta se zakonisht. Por, si është e mundur që në fund të korrikut nga Zürichu në New York një biletë kthyese avioni kushton 373 franga, ndërsa nga Zürichu për në Prishtinë 720 franga?

Në fund të korrikut, nga Zürichu në New York një biletë kthyese avioni kushton 373 franga, ndërsa nga Zürichu për në Prishtinë mbi 700 franga. Si është e mundur kjo?

Në prag të një vere të re përsëritet historia e vjetër. Mijëra shqiptarë që jetojnë në Zvicër sërish janë në ethe: si të gjejnë një biletë avioni me çmim të arsyeshëm për të fluturuar nga Zürichu në Prishtinë? Për shembull në fund të korrikut. Është kulmi i sezonit të pushimeve verore, gjithsesi e kuptueshme që çmimet të jenë më të shtrenjta se zakonisht. Por, si është e mundur që në fund të korrikut nga Zürichu në New York një biletë kthyese avioni kushton 373 franga, ndërsa nga Zürichu për në Prishtinë 720 franga?

Shitësit e biletave, pra agjencitë e ndryshme me emra futuristë dhe më pak futurist, mund të kenë shpjegimet e tyre, por nga këndvështrimi i konsumatorit (udhëtarit) ky dallim në çmime është – thënë më së buti – i dyshimtë. Linja më e shkurtër ajrore mes Zürichut dhe New Yorkut ka një distancë prej 6323 kilometra. Linja më e shkurtër ajrore mes Zürichut dhe Prishtinës ka një distancë prej 1119 kilometra. Nëse një familje me pesë anëtarë paguan nga 720 franga për biletë, atëherë matematika nuk gënjen: udhëtimi në Kosovë për vajtje-ardhje kushton 3600 franga. Nga Gjeneva, çmimi për një biletë avioni momentalisht sillet rreth 600 franga. Një grimë më lirë është bileta nga Baseli – pak mbi 500 franga (për ata që duan të fluturojnë me një kompani polake). Duket se aeroporti i Prishtinës është bërë një minierë floriri për gërmues ajrorë nga mbarë Europa.