Vështrime

Dialogu pa qëllime të qarta duket se më nuk ka kuptim

Gjatë luftës në Kroaci dhe në Bosnjë-Hercegovinë, e besa edhe para atyre luftërave, takoheshin nëpër konferenca ndërkombëtare “të paqes” liderët e tri kombeve që ishin në luftë: Franjo Tugjman i Kroacisë, Alija Izetbegoviq i Bosnjë-Hercegovinës dhe ai i Serbisë, Slobodan Milosheviq. Por përderisa konferencat zhvilloheshin, të dërguarit e posaçëm të BE-së, OSBE-së, OKB-së, Këshillit të Evropës e tjerë shkonin e vinin, lufta vazhdonte me gjithë elementet e tmerrshme si krimet, gjenocidi, pastrimi etnik, shkatërrimet. Edhe presidenti i Kosovës, Ibrahim Rugova, dhe bashkëpunëtorët e tij takoheshin me liderët e Serbisë. Përkundër kësaj, situata nuk përmirësohej, por vetëm keqësohej.

Nuk presim nga Borrelli dhe Lajçaku të thonë se “nuk besojmë se do të ketë marrëveshje” dhe se dialogu “do të zgjasë edhe 10 vjet”. Por të thuash 22 vjet pas luftës, 11 vjet pas nisjes së dialogut, se “vetë fakti se takimi u zhvillua është sukses”, dëshmon dobësitë e mëdha të BE-së për ta çuar dialogun nga përmbyllja e suksesshme. Por Borelli dhe Lajçaku janë të pozitë komode, sepse fajin për dështim mund t’ua lënë palëve

Gjatë luftës në Kroaci dhe në Bosnjë-Hercegovinë, e besa edhe para atyre luftërave, takoheshin nëpër konferenca ndërkombëtare “të paqes” liderët e tri kombeve që ishin në luftë: Franjo Tugjman i Kroacisë, Alija Izetbegoviq i Bosnjë-Hercegovinës dhe ai i Serbisë, Slobodan Milosheviq. Por përderisa konferencat zhvilloheshin, të dërguarit e posaçëm të BE-së, OSBE-së, OKB-së, Këshillit të Evropës e tjerë shkonin e vinin, lufta vazhdonte me gjithë elementet e tmerrshme si krimet, gjenocidi, pastrimi etnik, shkatërrimet. Edhe presidenti i Kosovës, Ibrahim Rugova, dhe bashkëpunëtorët e tij takoheshin me liderët e Serbisë. Përkundër kësaj, situata nuk përmirësohej, por vetëm keqësohej.

Fjalia më ironike tash e 30 vjet nga goja e përfaqësuesve ndërkombëtarë ishte ajo se “vetë fakti se ata u takuan është sukses i madh”. Dhe tash kjo po përsëritet edhe në rastin e takimit të kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Në pamundësi të japin ndonjë element pozitiv nga ky takim, ndonjë gjë që mund të rrisë besimin në mundësinë e arritjes së marrëveshjes, zyrtarët e BE-së përsërisin sloganin se “ishte sukses se takimi u zhvillua”.