Vështrime

Asnjë impuls serioz nga Berlini

10 vjet më parë, më 23 gusht 2011, në Beograd dolën para mediave kancelarja e atëhershme (dhe e tanishme) gjermane Angela Merkel dhe kryetari i atëhershëm i Serbisë, Boris Tadiq. “Diçka të tillë rrallëherë shihet në vizitat shtetërore: mikpritësi dhe vizituesja acarohen para mediave të tubuara. Kështu bëri vaki në paraqitjen e Merkelit në Serbi. Ajo i kërkoi presidentit Tadiq biseda direkte me Kosovën. Por ai kundërshtoi çdo përzierje”. Kështu e përshkruante revista gjermane “Der Spiegel” konferencën për media të Merkelit dhe Tadiqit.

Angela Merkel po largohet nga pozita e kancelares gjermane pa ndonjë nismë serioze për të zgjidhur konfliktin mes Serbisë dhe Kosovës

10 vjet më parë, më 23 gusht 2011, në Beograd dolën para mediave kancelarja e atëhershme (dhe e tanishme) gjermane Angela Merkel dhe kryetari i atëhershëm i Serbisë, Boris Tadiq. “Diçka të tillë rrallëherë shihet në vizitat shtetërore: mikpritësi dhe vizituesja acarohen para mediave të tubuara. Kështu bëri vaki në paraqitjen e Merkelit në Serbi. Ajo i kërkoi presidentit Tadiq biseda direkte me Kosovën. Por ai kundërshtoi çdo përzierje”. Kështu e përshkruante revista gjermane “Der Spiegel” konferencën për media të Merkelit dhe Tadiqit.

Kancelarja gjermane atëbotë kërkoi biseda direkte të palës serbe me qeverinë në Prishtinë për të zgjidhur konfliktin rreth pikave kufitare në veri të Kosovës. Katër javë më parë, në korrik 2011, kriminelët serbë kishin vrarë një polic të Kosovës në veri të vendit. Ngjarjes së rëndë i kishin paraprirë tensione, trazira, bllokada – dhe hapje zjarri. Por, Tadiq ia tha në sy Merkelit: “Askush s’ka të drejtë të kërkojë nga Serbia të zhvillojë dialog me Prishtinën”. Merkeli kërkoi rezultate nga dialogu, heqjen e strukturave paralele serbe në veri dhe mundësimin e punës së Eulexit në Kosovë.