Vështrime

100 ditët e para: Jo aq ndryshe sa frikësohej opozita e sa shpresonin qytetarët

Njëqind ditët e para të Qeverisë Kurti 2 ishin ditë të reduktimit të pritjeve për ndryshime të mëdha dhe të shpejta. Fitorja historike që siguroi Vetëvendosje në zgjedhjet e 14 shkurtit 2021, duke fituar mbi 50% të votave të qytetarëve, ishte edhe një mesazh për qeverinë e re: Qytetarët kanë pritje të mëdha nga qeveria e re. Por, siguria e numrave të deputetëve në Kuvend ka bërë që qeveria e re të mos ndiejë presionin e kohës, e aq më pak presionin e një opozite pa integritet. Gjatë këtyre 100 ditëve, mesazhi që Qeveria e dërgoi te qytetarët ishte ky: Nuk jemi këtu për t’u ngutur.

Nëse qëllimi i Qeverisë Kurti 2 ka qenë që gjatë këtyre 100 ditëve t’i reduktojë pritjet e qytetarëve, atëherë këtë e ka realizuar me sukses

Njëqind ditët e para të Qeverisë Kurti 2 ishin ditë të reduktimit të pritjeve për ndryshime të mëdha dhe të shpejta. Fitorja historike që siguroi Vetëvendosje në zgjedhjet e 14 shkurtit 2021, duke fituar mbi 50% të votave të qytetarëve, ishte edhe një mesazh për qeverinë e re: Qytetarët kanë pritje të mëdha nga qeveria e re. Por, siguria e numrave të deputetëve në Kuvend ka bërë që qeveria e re të mos ndiejë presionin e kohës, e aq më pak presionin e një opozite pa integritet. Gjatë këtyre 100 ditëve, mesazhi që Qeveria e dërgoi te qytetarët ishte ky: Nuk jemi këtu për t’u ngutur.

Gati gjysmën e 100 ditëve të para Qeveria i kaloi pa program qeverisës. Por, kur më në fund u aprovua programi qeverisës katërvjeçar, përmbajtja e tij ishte dëshpëruese. Programi nuk vendoste një vizion afatgjatë, nuk tregonte se çka do të konsiderohej sukses i kësaj qeverie dhe cilat janë objektivat afatshkurtra dhe afatgjata. Kritikave të shumta për programin, Qeveria iu përgjigj se së shpejti do të aprovohet edhe plani njëvjeçar zbatues, i cili do t’i përmbajë edhe afatet kohore për realizimin e programit qeverisës. Por, 100 ditët e para kaluan pa planin qeverisës për vitin 2021. Kësisoj, askush nuk e di se cila politikë do të ketë prioritet e kur parashihet të dalin për aprovim në Qeveri pjesë të ndryshme nga programi qeverisës.