Vështrime

Sukses do të konsiderohet nëse gjatë presidencës sllovene të BE-së nuk ndodh asgjë

Në fillim të vitit 2008, pa i mbushur katër vjet stazh si vend anëtar, Sllovenia mori kryesimin e radhës të Bashkimit Evropian. Disa muaj më herët ky vend kishte hyrë në eurozonë dhe në Schengen. Sllovenia kishte arritur gjithçka në afat rekord, duke qenë pa dyshim shteti më i suksesshëm i anëtarësuar në BE më 1 maj të vitit 2004, në zgjerimin e madh të bllokut evropian. Kështu, Sllovenia e pati fatin që të jetë shteti i parë i ri që po e kryesonte Bashkimin Evropian.

Për dallim nga viti 2008, nga Sllovenia sot nuk pritet asgjë në kohën kur e ka kryesimin e radhës së BE-së. Madje shumë do të preferonin që të mos ndodhte asgjë. Sa i përket Ballkanit Perëndimor, sukses do të ishte gjithsesi sikur të liberalizoheshin vizat për Kosovën dhe të nisnin negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Gjithsesi shpresohet që Jansha të mos nxisë më shumë probleme me idetë për ndryshimin e kufijve në Ballkan, siç supozohet se është përmendur në një “non-paper”, që dyshohet se e ka autor pikërisht kryeministrin që kryeson Bashkimin Evropian

Në fillim të vitit 2008, pa i mbushur katër vjet stazh si vend anëtar, Sllovenia mori kryesimin e radhës të Bashkimit Evropian. Disa muaj më herët ky vend kishte hyrë në eurozonë dhe në Schengen. Sllovenia kishte arritur gjithçka në afat rekord, duke qenë pa dyshim shteti më i suksesshëm i anëtarësuar në BE më 1 maj të vitit 2004, në zgjerimin e madh të bllokut evropian. Kështu, Sllovenia e pati fatin që të jetë shteti i parë i ri që po e kryesonte Bashkimin Evropian.

Sllovenia edhe sot është një vend i suksesshëm, relativisht i zhvilluar, më afër standardit perëndimor evropian sesa vendet nga Evropa Lindore, të cilat vazhdojnë të ngecin shumë për nga pasuria e tyre për kokë banori.