Vështrime

Zonja Baerbock buzë humnerës politike

Partia e Gjelbër e Gjermanisë, që në fillimet e saj në vitet ‘80 konsiderohej anarkiste, ka arritur popullaritet të madh viteve të fundit. Rreth 20 për qind e gjermaneve dhe gjermanëve mendojnë ta votojnë këtë parti në zgjedhjet e shtatorit. Partia e Gjelbër i ka dy kryetarë: një grua dhe një burrë. Nga mesi i prillit Robert Habeck doli para mediave dhe tha se kolegia e tij Annalena Baerbock do të jetë kandidate për kancelare të Gjermanisë, pra kandidate për të pasuar Angela Merkelin në post. Baerbock është anëtare e Parlamentit gjerman që nga viti 2013. Paraqitja e saj në opinion është e freskët, e drejtpërdrejtë, ajo angazhohet për barazi mes gjinive, për mbrojtje të ambientit, për integrime evropiane dhe solidaritet shoqëror. Baerbock është 40-vjeçare.

Kandidatja e të Gjelbërve gjermanë për kancelare, Annalena Baerbock, po përballet me vështirësi të mëdha pasi është zbuluar se ka kopjuar në një libër të saj

Partia e Gjelbër e Gjermanisë, që në fillimet e saj në vitet ‘80 konsiderohej anarkiste, ka arritur popullaritet të madh viteve të fundit. Rreth 20 për qind e gjermaneve dhe gjermanëve mendojnë ta votojnë këtë parti në zgjedhjet e shtatorit. Partia e Gjelbër i ka dy kryetarë: një grua dhe një burrë. Nga mesi i prillit Robert Habeck doli para mediave dhe tha se kolegia e tij Annalena Baerbock do të jetë kandidate për kancelare të Gjermanisë, pra kandidate për të pasuar Angela Merkelin në post. Baerbock është anëtare e Parlamentit gjerman që nga viti 2013. Paraqitja e saj në opinion është e freskët, e drejtpërdrejtë, ajo angazhohet për barazi mes gjinive, për mbrojtje të ambientit, për integrime evropiane dhe solidaritet shoqëror. Baerbock është 40-vjeçare.

Para disa vjetëve gazeta DIE ZEIT e pyeti atë se çfarë e kishte shtyrë të hynte në politikë. Ajo u përgjigj: luftërat në Kosovë dhe Irak. Baerbock i përket krahut realpolitik të të Gjelbërve, pra krahut të Joschka Fischerit, i cili në fund të viteve ‘90 e detyroi partinë të pranojë stacionimin e trupave gjermane në Bosnjë e Kosovë, si dhe intervenimin gjerman në Kosovë në kuadër të NATO-s. Kësisoj të Gjelbrit u distancuan nga pacifizmi me çdo kusht. As nga NATO-ja nuk duan të dalin të Gjelbërit. Baerbock një kohë është marrë me gazetari, ka studiuar shkencat politike dhe ka kryer një master në Londër në të drejtën ndërkombëtare.