Vështrime

Mohuesit e gjenocidit kanë emër

Përfaqësuesit e lartë të Bashkimit Evropian u prononcuan edhe të dielën në përvjetorin e gjenocidit në Srebrenicë, siç bënë edhe viteve të mëhershme. Edhe kësaj radhe ata u bënë thirrje liderëve politikë në rajonin e Ballkanit Perëndimor që me shembullin e tyre të udhëheqin rrugën drejt pajtimit dhe përballjes me rrënjët e urrejtjes nga e kaluara që çuan deri te gjenocidi, duke njohur atë që ka ndodhur ashtu siç ka ndodhur. Madje, përmes një deklarate të përbashkët, shefi i diplomacisë së BE-së, Josep Borrell, dhe komisioneri për Zgjerim, Oliver Varhelyi, rikujtuan edhe përgjegjësinë e Evropës për atë gjenocid.

Liderët e BE-së duhet t’i japin fund praktikës që një herë në vit ta kujtojnë gjenocidin në Srebrenicë dhe të dënojnë mohimin e tij, ndërsa tërë vitin të ledhatojnë pikërisht ata që e mohojnë këtë gjenocid. Mohuesit e gjenocidit kanë emër dhe ata janë përfaqësuesit e shtetit të Serbisë dhe udhëheqësit e serbëve në Bosnjë-Hercegovinë, Mal të Zi dhe Kosovë. Duke toleruar mohimin e gjenocidit, BE-ja e inkurajon këtë mohim dhe kjo nuk i bën mirë as Serbisë

Përfaqësuesit e lartë të Bashkimit Evropian u prononcuan edhe të dielën në përvjetorin e gjenocidit në Srebrenicë, siç bënë edhe viteve të mëhershme. Edhe kësaj radhe ata u bënë thirrje liderëve politikë në rajonin e Ballkanit Perëndimor që me shembullin e tyre të udhëheqin rrugën drejt pajtimit dhe përballjes me rrënjët e urrejtjes nga e kaluara që çuan deri te gjenocidi, duke njohur atë që ka ndodhur ashtu siç ka ndodhur. Madje, përmes një deklarate të përbashkët, shefi i diplomacisë së BE-së, Josep Borrell, dhe komisioneri për Zgjerim, Oliver Varhelyi, rikujtuan edhe përgjegjësinë e Evropës për atë gjenocid.

“Evropa, po ashtu, nuk ka harruar as përgjegjësinë e saj që të mos jetë në gjendje të parandalojë gjenocidin në Srebrenicë, një prej krimeve më të rënda në historinë bashkëkohore të Evropës. Srebrenica na rikujton në mënyrë të dhimbshme nevojën që fuqishëm të angazhohemi për paqe, dinjitet njerëzor dhe vlera mbi të cilat është ndërtuar unioni. T’i shërbejmë drejtësisë dhe të ndërtojmë një shoqëri më të mirë, janë rrugët më të mira për t’i kujtuar ata që sistematikisht dhe qëllimisht u vranë. Ky është një hap i domosdoshëm për të punuar për një të ardhme më të mirë të përbashkët për të gjithë evropianët”, kanë shkruar në komunikatën e tyre këta dy përfaqësues të Bashkimit Evropian.