Vështrime

Ndreqja e përçarjes teknologjike globale

Brenda një kohe të shkurtër, SHBA-ja ballafaqohet me një sfidë të vështirë në dominimin afatgjatë në shkencë dhe inxhinieri, po ashtu edhe kapacitetin për të prodhuar përbërës të rëndësishëm

Tensionet e larta mes Kinës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës kanë shtuar mundësinë e paraqitjes së një përçarjeje teknologjike të thellë në botë, potencialisht duke i detyruar shtetet e tjera që ta zgjedhin njërën anë. Ka goxha skenarë të zymtë, ku përfshihen ndarjet kundërthënëse mes dy teknologjive kryesore, që prodhojnë një gamë të gjerë produktesh dhe shërbimesh, që nga aeroplanët dhe automobilat e deri te inxhinieria e vlefshme për robotikë dhe sisteme pagese për tregun në internet. Nëse realizohen këta skenarë, dy ekonomitë më të mëdha në botë do të derdhin sasi të mëdha burimesh në një garë të fortë për ta kontrolluar industrinë.

Edhe SHBA-ja edhe Kina e kuptojnë rolin e rëndësishëm të teknologjisë në funksionimin e ekonomive dhe zhvillimit të tyre global. Ato e dinë gjithashtu se sa më të mirë të jenë në të, po ashtu në ruajtjen e pronës përkatëse intelektuale, aq më shumë mund ta mbështesin sigurinë e tyre kombëtare dhe ndikimin gjeopolitik, me efektet e rëndësishme të feedbackut për rritjen e vazhdueshme dhe rigjallërim.