Vështrime

Kundërsulmi i globalizimit

Vera e vitit 2021 kaloi në hije të pandemisë së pakryer COVID-19 dhe ashpërsimit të ndryshimit klimatik. Që të dyja janë manifestime të globalizimit dhe realitetit të një bote përherë e më shumë të definuar nga të metat e mëdha tejkufitare të gjithçkaje, nisur nga mallrat, shërbimet e deri te kapitali i të dhënave, terroristët dhe sëmundjet.

Dhe në fund, duhet ta përshpejtojmë si zhvillimin, ashtu edhe rregullimin e teknologjive të reja që e premtojnë eliminimin e dyoksidit të karbonit nga atmosfera apo e reflektojnë dritën e diellit jashtë Tokës. Përgjigjet e tilla të mundshme ndaj ndryshimi klimatik janë të pavërtetuara dhe kundërthënëse. Por, nëse dështimi kolektiv për t’u marrë me COVID-19 përbën ndonjë sinjal, atëherë më mirë është që të përgatitemi për t’i shqyrtuar më herët sesa më vonë. Nuk mund t’i bishtnojmë globalizimit; halli i vetëm është kur dhe si të ndajmë mendjen që të merremi me të.

Vera e vitit 2021 kaloi në hije të pandemisë së pakryer COVID-19 dhe ashpërsimit të ndryshimit klimatik. Që të dyja janë manifestime të globalizimit dhe realitetit të një bote përherë e më shumë të definuar nga të metat e mëdha tejkufitare të gjithçkaje, nisur nga mallrat, shërbimet e deri te kapitali i të dhënave, terroristët dhe sëmundjet.

Ditëve të sotme, pak gjëra po ia dalin ta ruajnë për kohë të gjatë karakterin lokal. Koronavirusi vdekjeprurës, që u shfaq së pari në Wuhan nuk mbeti vetëm aty, dhe gazrat serrë të emetuar kudo ngrohin atmosferën dhe oqeanin ngado.