Vështrime

Çka po bën qeveria e Kosovës?

Më 3 shtator 2020 Kosova nënshkroi Marrëveshjen e Washingtonit, ku, mes tjerash, në pikën 15 thuhet: “Kosova do të pranojë të zbatojë një moratorium një vjeçar që pauzon kërkimin për anëtarësimin Organizatat Ndërkombëtare. Serbia do të pranojë një moratorium një vjeçar për ndalje të fushatës së saj të çnjohjes dhe do të përmbahet të kërkojë ndonjë shtet ose organizatë ndërkombëtare që të mos njohë Kosovën si një shtet të pavarur. Të dy marrëveshjet për të hequr dorë do të hyjnë në fuqi menjëherë”.

Pas një jave, nga 3 shtatori, Kosova ka të drejtë të kërkojë anëtarësim në organizatat ndërkombëtare. Moratoriumi i Marrëveshjes së Washingtonit skadon. Por një strategji e qeverisë për ta futur Kosovën në organizata ndërkombëtare apo për të siguruar njohje nuk po shihet askund. Serbia, ndërkaq, prej javësh ka filluar përgatitjet për kundërgoditje. Këtë e tregojnë vizitat e ministrit të Jashtëm serb nëpër disa vende afrikane dhe në Egjipt. Beogradi është duke intensifikuar përpjekjet që Egjipti ta tërheq njohjen e Kosovës.

Më 3 shtator 2020 Kosova nënshkroi Marrëveshjen e Washingtonit, ku, mes tjerash, në pikën 15 thuhet: “Kosova do të pranojë të zbatojë një moratorium një vjeçar që pauzon kërkimin për anëtarësimin Organizatat Ndërkombëtare. Serbia do të pranojë një moratorium një vjeçar për ndalje të fushatës së saj të çnjohjes dhe do të përmbahet të kërkojë ndonjë shtet ose organizatë ndërkombëtare që të mos njohë Kosovën si një shtet të pavarur. Të dy marrëveshjet për të hequr dorë do të hyjnë në fuqi menjëherë”.

Moratoriumi do të skadojë më 3 shtator. Kosova ka të drejtë të kërkojë anëtarësim në organizatat ndërkombëtare, Serbisë nuk i ndalohet të lobojë kundër si dhe të vazhdojë fushatën për çnjohjen e Kosovës. Ndërsa nuk po shihet ndonjë aktivitet i qeverisë së Kosovës dhe sidomos Ministrisë së Jashtme në Prishtinë, Serbia është në vlugun e përgatitjeve për kundërgoditje.