Vështrime

A do të jetë Olaf Scholz kancelar i Gjermanisë?

Në fillim besohej se kancelari i ardhshëm i Gjermanisë do të jetë Armin Laschet nga CDU-ja konservatore, pra partia e kancelares Angela Merkel. Ajo qeveris që nga viti 2005 dhe pas zgjedhjeve në fund të shtatorit do të tërhiqet nga politika. Laschet e ka humbur dukshëm përkrahjen me qëndrimet e tij jokonsistente. Thuaj sot këtë e nesër të kundërtën. Këtë s’ta shpërblen votuesi.

Gati gjysma e gjermanëve të anketuar e duan socialdemokratin Olaf Scholz në postin e kancelarit. Rivali i tij konservator ka humbur përkrahjen për shkak të deklaratave kundërthënëse, kandidatja e të Gjelbërve duke u ngutur të shkruajë shpejt një libër është zënë duke kopjuar

Në fillim besohej se kancelari i ardhshëm i Gjermanisë do të jetë Armin Laschet nga CDU-ja konservatore, pra partia e kancelares Angela Merkel. Ajo qeveris që nga viti 2005 dhe pas zgjedhjeve në fund të shtatorit do të tërhiqet nga politika. Laschet e ka humbur dukshëm përkrahjen me qëndrimet e tij jokonsistente. Thuaj sot këtë e nesër të kundërtën. Këtë s’ta shpërblen votuesi.

Në fillim besohej se kancelare mund të jetë Annalena Baerbock nga Partia e Gjelbër. Do të ishte një premierë gjermane. Postin më të lartë në një qeveri gjermane të Gjelbrit e kanë pasur kur Joschka Fischer ishte nënkancelar dhe ministër i Jashtëm (1998-2005) në qeverinë e kancelarit socialdemokrat Gerhard Schröder. Në muajt e fundit Baerbock humbi dukshëm përkrahjen. Duke u ngutur për t’u dukur tepër e mençur, ajo shkroi një libër, një lloj doracaku se si e sheh ajo Gjermaninë në të ardhmen. U zbulua se Baerbock ka kopjuar në disa vende për ta bërë gati librin. Opinioni e pa një kandidate plagjiatore. Shanset që Baerbock të bëhet kancelare duken minimale.