Vështrime

Kriza e re e Evropës me refugjatët

Kriza humanitare në Afganistan tashmë ka thelluar konfliktet diku tjetër, përfshirë Evropën, ku një konflikt po përshkallëzohet midis Bjellorusisë dhe fqinjëve të saj të Bashkimit Evropian: Polonisë, Lituanisë dhe Letonisë.

Për dy javët e fundit, vëmendja e vendit u tërhoq nga një grup prej 32 emigrantësh nga Afganistani të cilët u dërguan përsëri në kufirin Poloni-Bjellorusi: burra, gra dhe fëmijë të shqetësuar që enden në zonën kufitare, të rrahur nga rojet kufitare, ushtria dhe policia e të dy vendeve. Ata flenë në tokë, ndërsa avokatëve, gazetarëve, deputetëve të opozitës, madje as mjekëve nuk u jepet qasje

Kriza humanitare në Afganistan tashmë ka thelluar konfliktet diku tjetër, përfshirë Evropën, ku një konflikt po përshkallëzohet midis Bjellorusisë dhe fqinjëve të saj të Bashkimit Evropian: Polonisë, Lituanisë dhe Letonisë.

Edhe para krizës në Kabul, presidenti bjellorus, Aleksander Lukashenko, kishte çuar refugjatë dhe emigrantë përtej kufirit, si për të marrë hak për sanksionet e BE ndaj diktaturës së tij, ashtu edhe për të gjeneruar disa të ardhura shtesë. Autoritetet bjelloruse kanë organizuar fluturime nga qytetet irakiane dhe turke. Pasi ngarkuan disa mijëra dollarë për udhëtarë dhe premtuan dërgesë të sigurt dhe të qetë në Evropën Perëndimore, ata kanë hedhur ngarkesën e tyre njerëzore në kufirin polak, të Lituanisë ose Letonisë.