Vështrime

Paralajmërimi

Në verën e vitit 2005, gjatë pushimeve, presidenti i atëhershëm i SHBA-së, George W. Bush, mori një libër për të lexuar, nga ku do të hartohej më pastaj strategjia kryesore amerikane për shmangien dhe menaxhimin e pandemive. Libri të cilin Bush po e lexonte ishte “The Great Influenza” i shkruar nga historiani John Berry dhe që trajtonte problemin e gripit spanjoll të vitit 1918, i cili për dy vjet mori jetën e rreth 50 milionë njerëzve, duke përfshirë edhe jetën e 675 mijë amerikanëve.

Ashtu siç ka filluar të shkruhet historia e pandemisë në SHBA, ashtu do të shkruhet për të gjitha vendet, dhe e përbashkëta e shumicës së vendeve del të jetë se “virusi” në qeverisje dhe politikat populiste ishin ndër shkaktarët kryesorë të përhapjes së pandemisë COVID-19

Në verën e vitit 2005, gjatë pushimeve, presidenti i atëhershëm i SHBA-së, George W. Bush, mori një libër për të lexuar, nga ku do të hartohej më pastaj strategjia kryesore amerikane për shmangien dhe menaxhimin e pandemive. Libri të cilin Bush po e lexonte ishte “The Great Influenza” i shkruar nga historiani John Berry dhe që trajtonte problemin e gripit spanjoll të vitit 1918, i cili për dy vjet mori jetën e rreth 50 milionë njerëzve, duke përfshirë edhe jetën e 675 mijë amerikanëve.

Pas pushimeve, më 14 tetor 2005, presidenti Bush mblodhi një grup ekspertësh të Shtëpisë së Bardhë dhe urdhëroi krijimin e një strategjie gjithëpërfshirëse të reagimit në rast të një pandemie. Strategjia duhej të përmbante hapa të qartë se si të veprohet me kufijtë e jashtëm, masat rreth tregtisë, udhëtimeve dhe, më e rëndësishme, si të mbrohen jetët e njerëzve deri sa zhvillohet vaksina kundër një virusi të panjohur. Pas kësaj, Bush mori aprovimin e Kongresit për të shpenzuar mbi shtatë miliardë dollarë në hartimin e një strategjie parandaluese për pandeminë. Me shaka, libri i Berryt filloi të quhej ‘libri i shtatë miliardë dollarëve’.