Vështrime

Merkeli ka edhe dështime të mëdha në Ballkanin Perëndimor

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, vetëm pak javë para se të shkojë në pensionin e saj politik, do të vizitojë dy kryeqytete në rajonin e Ballkanit Perëndimor, Beogradin dhe Tiranën. Në Tiranë, pos me nikoqirin Edi Rama, do të takohet edhe me liderët e vendeve tjera të rajonit, të cilat nuk do t’i vizitojë gjatë turneut të saj lamtumirës në këtë rajon, ku angazhimi i saj ka pasur një ndikim të madh.

Gjermania, në mandatin e kancelares Merkel, ka luajtur rolin kryesor në parandalimin e planeve të rrezikshme, siç ishte ai për ndarjen e Kosovës dhe vizatimin e kufijve të ri në Ballkan. Por Gjermania nuk ka bërë gjithë atë që është në mundësinë e saj për zgjidhjen e problemeve kryesore, si njohja e Kosovës nga Serbia, liberalizimi i vizave, nisja e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Fuqia e kancelares Merkel në BE ka qenë shumë e madhe dhe pakkush mund të besojë se Bullgaria do të mund ta bllokojë nisjen e negociatave me Maqedoninë e Veriut. Gjermania, nën udhëheqjen e kancelares Merkel, nuk ka qenë e sinqertë në mbështetje të procesit të zgjerimit të BE-së

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, vetëm pak javë para se të shkojë në pensionin e saj politik, do të vizitojë dy kryeqytete në rajonin e Ballkanit Perëndimor, Beogradin dhe Tiranën. Në Tiranë, pos me nikoqirin Edi Rama, do të takohet edhe me liderët e vendeve tjera të rajonit, të cilat nuk do t’i vizitojë gjatë turneut të saj lamtumirës në këtë rajon, ku angazhimi i saj ka pasur një ndikim të madh.

Zgjedhja e Beogradit dhe Tiranës mund të ketë motive të ndryshme. Tashmë kanë nisur edhe teoritë se përse i ka zgjedhur pikërisht këto dy shtete. Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, me makinerinë mediatike që ka pas vetes, natyrisht se e shfrytëzon këtë vizitë për të lartësuar rëndësinë e tij dhe të Serbisë në Evropë, sidomos në Gjermani. Dhe për më tepër, të hedhë poshtë se ai ka aleanca vetëm me liderë si presidentët e Rusisë, Kinës dhe Turqisë, por edhe me liderët kryesorë perëndimorë. Pra, vizitën e kancelares Merkel në Beograd, tashmë e ka vlerësuar si një nder që ajo i bën atij personalisht dhe Serbisë.