Vështrime

Injoroni sharlatanët, besoni shkencës – dhe vaksinohuni!

Sa është e sigurt vaksina kundër koronës? Kjo është një pyetje legjitime. Por kjo pyetje e humb kuptimin, nëse apriori refuzoni të vaksinoheni, duke injoruar faktet dhe zbulimet shkencore. Skeptikë ndaj vaksinës ka gjithandej, jo vetëm në viset shqiptare. Parakusht për çdo diskutim është gatishmëria e skeptikëve për të dëgjuar. Nëse nuk dëgjojnë, diskutimi është i njëanshëm, rrjedhimisht kontraproduktiv.

Nuk duhet shumë fantazi për të kuptuar se pandemia – tani për tani – mund të luftohet vetëm duke u vaksinuar. Lexoni në vijim këshillat e ekspertëve më të njohur botërorë

Sa është e sigurt vaksina kundër koronës? Kjo është një pyetje legjitime. Por kjo pyetje e humb kuptimin, nëse apriori refuzoni të vaksinoheni, duke injoruar faktet dhe zbulimet shkencore. Skeptikë ndaj vaksinës ka gjithandej, jo vetëm në viset shqiptare. Parakusht për çdo diskutim është gatishmëria e skeptikëve për të dëgjuar. Nëse nuk dëgjojnë, diskutimi është i njëanshëm, rrjedhimisht kontraproduktiv.

Së fundi mediumi digjital zviceran “Republik” ka telefonuar presidentin e Komisionit Federal Zviceran për Çështje të Vaksinimit Christoph Berger, shefin e departamentit për licencimin e barnave të “Swissmedic Claus Bolte”, historianin e mjekësisë Flurin Condrau, epidemiologen molekulare Emma Hodcroft, epidemiologun Marce Salathé, imunologun Daniel Speiser, ekspertin e shëndetit publik Marcel Tanner. Në pyetjen nëse ata do të vaksinohen kundër Covid-19, të gjithë janë përgjigjur me: po! Në pyetjen nëse vaksinimi bart më shumë rreziqe se barnat e tjera, të gjithë ekspertët janë përgjigjur me: jo!