Vështrime

A munden Kosova dhe Shqipëria të bashkëpunojnë jashtë “Open Balkan”?

Më 2 korrik 2019 ministrat e punëve të jashtme të Kosovës dhe Shqipërisë u takuan në Tiranë dhe nënshkruan marrëveshje për unifikimin dhe koordinimin e politikës së jashtme. Ministri i Punëve të Jashtme atëkohë shkroi në Twitter se marrëveshja “është një hap i madh që të bashkohemi para botës dhe të veprojmë si një komb i vetëm”.

Dallimet e mëdha sa i përket nismës rajonale “Open Balkan” do të ndikojnë edhe në zbatimin e marrëveshjeve bilaterale Kosovë-Shqipëri

Më 2 korrik 2019 ministrat e punëve të jashtme të Kosovës dhe Shqipërisë u takuan në Tiranë dhe nënshkruan marrëveshje për unifikimin dhe koordinimin e politikës së jashtme. Ministri i Punëve të Jashtme atëkohë shkroi në Twitter se marrëveshja “është një hap i madh që të bashkohemi para botës dhe të veprojmë si një komb i vetëm”.

Nuk kaluan pak javë nga kjo marrëveshje kur kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, mori pjesë në një takim të përbashkët me liderët institucionalë të Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut në Novi- Sad. Në atë takim ku nuk ishte prezent Kosova u hodh ideja e një nisme të përbashkët rajonale, e cila jo formalisht u quajt si Minishengen e në korrik të këtij viti u emërtua edhe zyrtarisht si “Open Balkan”.