Vështrime

Detyra sovrane e Norvegjisë

Zhvillimet e fundit në Norvegji mund të kenë implikime të rëndësishme për angazhimet e lidhura me klimën në konferencën e OKB-së për ndryshimin e klimës (COP26) në Glasgow gjatë këtij nëntori.

Sipas marrëveshjeve ekzistuese ndërkombëtare, angazhimet për klimën bazohen në emetimet me origjinë brenda kufijve fizikë të secilit vend. Emetimet që rezultojnë nga pasuritë e huaja të vendeve nuk llogariten në inventarin e brendshëm

Zhvillimet e fundit në Norvegji mund të kenë implikime të rëndësishme për angazhimet e lidhura me klimën në konferencën e OKB-së për ndryshimin e klimës (COP26) në Glasgow gjatë këtij nëntori.

Në gusht, një komitet i caktuar nga qeveria rekomandoi që Norvegjia të vinte fondin e saj sovran të pasurisë (SWF) në rrugën e duhur për emetimet zero të gazrave serrë (GHG) deri në vitin 2050, dhe që aktivitetet e fondit të bëhen në përputhje me angazhimet e Norvegjisë sipas marrëveshjeve ndërkombëtare të klimës. Menjëherë pas kësaj, kandidati për kryeministër i Partisë së Punës, Jonas Gahr Støre, konfirmoi se, nëse zgjidhej, do të vendoste një objektiv zero-zero për fondin. Tani që Støre doli fitues në zgjedhjet parlamentare të këtij muaji, sfida e tij është të krijojë një koalicion që do ta lejojë atë të vazhdojë bindjen e tij.