Vështrime

Transicioni i përnjëmendtë kërkon garanci për vendet e punës

Ekzistojnë mënyra të ndryshme për t’i rregulluar telashet ekonomike të njerëzve. Garancia për vendet e punës është baza themeltare prej së cilës mund të ndërtohen zgjidhje për sfidat ekonomike që qëndrojnë përpara nesh

Kriza klimatike do t’i zhdukë me miliona vende të punës shumë kohë përpara se këtë ta bëjnë robotët e frikshëm. Është përllogaritur se vetëm ndikimi i nxehtësisë do të eliminojë një ekuivalent prej 80 milionë vendeve të punës me orar të plotë deri në vitin 2030, pa i llogaritur ato që humben si rezultat i zjarreve në pyje, përmbytjeve, stuhive dhe ngjarjeve të tjera ekstreme të motit. Krejt këto do ta lënë pas shifrën historikisht të pashembullt të 255 milionë vendeve të humbura të punës në gjithë botën gjatë 2020-s. Meqenëse zhvillimet e fundit i kanë lënë jashtë lojës modelet e parashikueshme klimatike, e çuditshmja është se parashikimi i humbjes së ndërlidhur me klimën e vendeve të punës ka qenë gjithashtu e nënvlerësuar.

Vera brutale e këtij viti duhet ta ketë bërë të qartë se asnjë shtet, person apo vend i punës nuk është i sigurt nga shkatërrimet e ndryshimeve klimatike. Megjithëkëtë, ekonomistët në Shtetet e Bashkuara të Amerikës i janë frikësuar një ekonomie “të tejnxehur”, duke e vrarë mendjen nëse politikëbërësit duhet t’i ashpërsojnë kushtet e kredisë dhe ta ulin ritmin e punësimit dhe të rritjes së të ardhurave me qëllim që ta luftojnë ngritjen e çmimeve që buron prej fytit të ngushtë në zinxhirin e furnizimit dhe pengesave sektoriale.