Vështrime

E vërteta e gjeneral Rahim Ademit (1)

“Samo istina”, vetëm e vërteta, këtë titull e mban libri i sapobotuar i gjeneralit kroat, Rahim Ademi. Bëhet fjalë për ditarin e tij të luftës, në të cilin ai me saktësi, në mënyrë objektive dhe të paanshme, përshkruan pjesëmarrjen e tij në luftën për çlirimin e Kroacisë. Ndoshta një libër të tillë gjeneral Ademi nuk do ta kishte shkruar ose së paku jo në formë të tillë, po të mos kishin ndodhur viteve të fundit disa zhvillime që jo vetëm për të janë irrituese.

Gjenerali kroat, Rahim Ademi, i lindur në Komunën e Vushtrrisë, në Kosovë, më në fund ka folur: në ditarin e tij të luftës ai zbulon detaje të padëgjuara për luftën çlirimtare në Kroaci, mes të tjerash tregon se si e mposhti Ratko Mlladiqin dhe e shpëtoi vendin nga pushtimi total serb dhe si u përpoq Kroacia zyrtare t’ia ngarkojë tinëzisht mëkatet e luftës. Një prezantim në tri pjesë mbi një rrugëtim gati të pabesueshëm ushtarak: nga Kosova e viteve ‘70 në akademitë më të mira ushtarake të Jugosllavisë, nga terrori psikik i shërbimit sekret ushtarak jugosllav deri tek ikja nga armata që u bë realizuese e planeve serbomadhe dhe kalimi në ushtrinë kroate

“Samo istina”, vetëm e vërteta, këtë titull e mban libri i sapobotuar i gjeneralit kroat, Rahim Ademi. Bëhet fjalë për ditarin e tij të luftës, në të cilin ai me saktësi, në mënyrë objektive dhe të paanshme, përshkruan pjesëmarrjen e tij në luftën për çlirimin e Kroacisë. Ndoshta një libër të tillë gjeneral Ademi nuk do ta kishte shkruar ose së paku jo në formë të tillë, po të mos kishin ndodhur viteve të fundit disa zhvillime që jo vetëm për të janë irrituese.

Në një seri të televizionit kroat HRT mbi gjeneralin Ante Gotovina, roli i Rahim Ademit është inekzistent. Në një skenë të filmit, Gotovina dërgohet në front për t’i takuar ushtarët në prag të festës së Krishtlindjeve. Timonin e veturës e mban një kroat, kryqi në gjoks tregon se ai është kroat i vërtetë dhe katolik i vërtetë. Sipas gjeneral Ademit, e vërteta është kjo: personi që e ka dërguar Gotovinën në front për të takuar ushtarët për Krishtlindje ka qenë Rahim Ademi, i cili në film nuk duket fare. Është zëvendësuar me një shofer kroat. Ky falsifikim i historisë e kishte shtyrë Rahim Ademin që të reagojë publikisht. Libri i tij, i botuar nga gazeta “Veçernji list”, është një protestë kundër tendencave të qarqeve nacionaliste kroate për të minimizuar rolin e Rahim Ademit në çlirimin e Kroacisë.