Vështrime

Tabelat e veturave si limit i fuqisë së BE-së në dialog

Janë mbushur saktësisht një vit e gjysmë prej kur nisi mandati i ish-ministrit të Jashtëm të Sllovakisë, Miroslav Lajçak, si i dërguar i posaçëm i BE-së për dialog ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Të gjitha 27 shtetet anëtare të BE-së ishin pajtuar me emërimin e tij ani pse pati disa dyshime, por jo edhe në mënyrë të hapur, për arsye se ai, sikur edhe shefi i tij, Josep Borrell, vjen nga një shtet i BE-së që nuk e ka njohur pavarësinë e Kosovës dhe që të dy si ministra kanë zbatuar politikën kundër njohjes së pavarësisë, duke qenë më afër qëndrimeve të Rusisë dhe Serbisë lidhur me statusin sesa të shumicës së shteteve të BE-së. Por, ishte më se e qartë se Lajçakun, fuqishëm e mbështeste edhe Gjermania, vendi më i fuqishëm i BE-së.

Nëse Serbia nuk do ta njohë pavarësinë e Kosovës, e thotë se nuk do ta njohë, e kjo në këtë moment as që kërkohet nga ajo, e nëse njohja e ndërsjellë është e vetmja zgjidhje finale, atëherë dialogu është i dënuar të mos avancojë në arritjen e normalizimit gjithëpërfshirës. “Kriza e targave të veturave” ishte një test se a është Kosova shtet apo jo dhe a mund të sillet si shtet. Dhe, a ka Kosova autoritet në tërë territorin e saj. Përgjigje të prerë, me të cilën do të pajtoheshin të gjithë nuk ka. Dhe, kështu do të vazhdojë, sepse BE-ja nuk ka fuqi të ndryshojë asgjë. Prandaj, edhe BE-ja do të merret me targa të veturave, fatura të energjisë dhe çështje të tjera të rëndësishme për qytetarët dhe ky është limiti i BE-së në këtë moment

Janë mbushur saktësisht një vit e gjysmë prej kur nisi mandati i ish-ministrit të Jashtëm të Sllovakisë, Miroslav Lajçak, si i dërguar i posaçëm i BE-së për dialog ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Të gjitha 27 shtetet anëtare të BE-së ishin pajtuar me emërimin e tij ani pse pati disa dyshime, por jo edhe në mënyrë të hapur, për arsye se ai, sikur edhe shefi i tij, Josep Borrell, vjen nga një shtet i BE-së që nuk e ka njohur pavarësinë e Kosovës dhe që të dy si ministra kanë zbatuar politikën kundër njohjes së pavarësisë, duke qenë më afër qëndrimeve të Rusisë dhe Serbisë lidhur me statusin sesa të shumicës së shteteve të BE-së. Por, ishte më se e qartë se Lajçakun, fuqishëm e mbështeste edhe Gjermania, vendi më i fuqishëm i BE-së.

Me gjithë dyshimet, ai nisi mandatin më 1 prill të vitit 2020 me një ambicie që “brenda muajsh e jo vitesh “të arrihet edhe marrëveshja finale”. Tash një vit e gjysmë, marrëveshja duket më larg sesa kurrë më parë. Madje, siç pamë javën e shkuar, raportet mes Kosovës dhe Serbisë janë më pak normale sesa para se të fillonte dialogu, ndërsa fuqia e BE-së edhe më e vogël.