Vështrime

Krizat politike në shumë vende të BE-së, sfidë edhe për Brukselin

Një prej yjeve të konservatorëve evropianë, të grumbulluar në grupin e Partive Popullore Evropiane, ishte pa dyshim Sebastian Kurz, deri dje kancelar i Austrisë. Me largimin nga skena politike të Angela Merkelit, veteranit të politikës evropiane Jean Claude Juncker, të ish-paraardhësit të tij, Jose Manuel Durao Barroso, ish-presidentit të Këshillit Evropian, Herman von Rompuy, u hap debati se kush do të jetë figura kryesore e konservatorëve evropianë, të cilët varësisht nga shtetet anëtare vijnë kryesisht nga radhët e demokristianëve, republikanëve dhe partive të tjera të qendrës së djathtë.

Pos grupimeve partiake, që janë në një lloj udhëkryqi, një lloj krizash politike po i përjeton edhe një numër i konsiderueshëm i vendeve anëtare të BE-së. Kancelari austriak ka dhënë dorëheqje, ka rënë Qeveria e Rumanisë, Bullgaria nuk ka mundur të krijojë qeverinë as pas dy palë zgjedhjesh të jashtëzakonshme dhe do të zhvillojë të tretat së shpejti, Gjermania është duke ndjekur proceset e krijimit të koalicionit qeverisës, kryeministri i Çekisë i ka humbur zgjedhjet. Franca është në pritje të zgjedhjeve. Të gjitha këto zhvillime të brendshme në vendet anëtare kanë ndikim kyç në zhvillimet në BE, sepse BE-ja në fund të fundit është vetëm ajo që shtetet anëtare duan. Prandaj edhe nuk duhet pritur se do të këtë ndonjë kthesë të madhe në nivel të BE-së së shpejti

Një prej yjeve të konservatorëve evropianë, të grumbulluar në grupin e Partive Popullore Evropiane, ishte pa dyshim Sebastian Kurz, deri dje kancelar i Austrisë. Me largimin nga skena politike të Angela Merkelit, veteranit të politikës evropiane Jean Claude Juncker, të ish-paraardhësit të tij, Jose Manuel Durao Barroso, ish-presidentit të Këshillit Evropian, Herman von Rompuy, u hap debati se kush do të jetë figura kryesore e konservatorëve evropianë, të cilët varësisht nga shtetet anëtare vijnë kryesisht nga radhët e demokristianëve, republikanëve dhe partive të tjera të qendrës së djathtë.

Ky grupim për shumë vjet ka luajtur rolin kryesor edhe në nivel të BE-së. Hera e fundit kur kryetari i Komisionit Evropian nuk ka qenë nga radhët e këtij grupi ishte në mandatin e socialistit italian Romano Prodi, para gati 20 vjetësh. Gjithë këtë kohë EPP-ja ka pasur edhe numrin më të madh të deputetëve në Parlamentin Evropian dhe numrin më të madh të anëtarëve të Këshillit Evropian, pasi liderët nga radhët e këtij grupimi kanë qenë më të numërt në krye të qeverive apo shteteve përkatëse anëtare.