Vështrime

Punë gjermanësh dhe diçka e paimagjinueshme në partitë shqiptare

Mbi 18 vjet Angela Merkel qëndroi në krye të partisë konservatore CDU. I fitoi zgjedhjet më 2005, 2009, 2013 dhe më 2017. Në fillim të dhjetorit 2018, Angela Merkel e dorëzoi postin e kryetares së CDU-së. Plani i saj ishte ky: deri në zgjedhjet e rregullta parlamentare në shtator 2021 shefja apo shefi i ri i partisë do të ketë mjaft kohë për t’u profilizuar.

Brenda 3 viteve CDU i ndërroi dy kryetare, kryetari i tanishëm është në ikje e sipër dhe partia po bëhet gati për të zgjedhur shefin/shefen e re, të katërtin me radhë, pasi në zgjedhjet e fundit CDU pësoi humbje historike. A mund të imagjinohet diçka e tillë në partitë shqiptare? Kryetari i partisë humb zgjedhjet, pranon dështimin, largohet, i jep shansin kandidatit apo kandidates tjetër. Kjo është e paimagjinueshme ndër partitë shqiptare. Prandaj edhe cilësia e politikës nuk është e lartë.

Mbi 18 vjet Angela Merkel qëndroi në krye të partisë konservatore CDU. I fitoi zgjedhjet më 2005, 2009, 2013 dhe më 2017. Në fillim të dhjetorit 2018, Angela Merkel e dorëzoi postin e kryetares së CDU-së. Plani i saj ishte ky: deri në zgjedhjet e rregullta parlamentare në shtator 2021 shefja apo shefi i ri i partisë do të ketë mjaft kohë për t’u profilizuar.

Më 7 dhjetor 2018 kryetare e CDU-së u zgjodh Annegret Kramp-Karrenbauer, e cila gëzoi përkrahjen e Merkel. Por Kramp-Karrenbauer paralajmëroi dorëheqjen e saj nga posti i kryetares së CDU-së më 10 shkurt 2020 dhe nga kandidatura e saj për kancelare. Arsyeja e dorëheqjes ishte, mes tjerash, edhe kriza qeveritare në landin e Thüringenit më 2020, ku kabineti i ri ishte zgjedhur edhe me votat e popullistëve të djathtë të AFD si dhe të CDU dhe liberalëve (FDP). CDU ka garantuar se nuk bashkëpunon askund me AFD-në.