Vështrime

Konsensusi i ri global i ekonomisë

Duke shmangur ngushtësisht dy herë një kolaps ekonomik global - së pari në vitin 2008 dhe më pas në vitin 2020, kur kriza e koronavirusit gati e rrënoi sistemin financiar - bota tani përballet me një të ardhme të rrezikshme, të pasigurt, mes trazirave dhe ndryshimit të paparë të klimës

Konsensusi i Washingtonit është afër përfundimit. Në një raport të publikuar këtë javë, Paneli i Rezistencës Ekonomike të G7-s (ku përfaqësoj Italinë) kërkon një marrëdhënie rrënjësisht të ndryshme midis sektorit publik dhe atij privat për të krijuar një ekonomi të qëndrueshme, të barabartë dhe elastike. Kur udhëheqësit e G20-s do të takohen më 30 dhe 31 tetor për të diskutuar se si të “kapërcejmë sfidat e mëdha të ditëve të sotme” - përfshirë pandeminë, ndryshimin e klimës, pabarazinë në rritje dhe brishtësinë ekonomike - ata duhet të shmangin kthimin në supozimet e vjetruara që na kanë çuar në rrëmujën tonë aktuale.

Konsensusi i Washingtonit përcaktoi rregullat e lojës për ekonominë globale për gati një gjysmëshekulli. Termi hyri në modë në vitin 1989 - viti kur kapitalizmi i stilit perëndimor konsolidoi shtrirjen e tij globale - për të përshkruar baterinë e politikave fiskale, tatimore dhe tregtare që promovohen nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore. Ajo u bë një frazë tërheqëse për globalizimin neoliberal, dhe kështu nisën kritikat ndaj saj - edhe nga dritat kryesore të institucioneve të saj kryesore - për përkeqësimin e pabarazive dhe përjetësimin e nënshtrimit të Jugut Global ndaj Veriut.