Vështrime

Me Borrellin në BE është përforcuar bindja se Kosova nuk është shtet e Serbia po

Besimi se Borrell dhe Lajçak do të jenë të paanshëm mes Kosovës dhe Serbisë, edhe pse vijnë nga sistemet ku vetë e kanë mbrojtur qëndrimin se pavarësia e Kosovës është gabim dhe e papranueshme, ishte bazuar në thënien se “ata zbatojnë politikën e BE-së e jo të shteteve të tyre”. Por fakt është po ashtu se ata nuk janë vetëm zbatues, por në rastin e Kosovës edhe kreatorë të politikës së BE-së. E në këtë cilësi kohëve të fundit jo vetëm kosovarët i kanë parë të dy këta zyrtarë të jenë rreshtuar krah Beogradit kundër Kosovës. Prononcimet e Borrellit nuk janë “gafa” e as “gabime rasti”, por ato paraqesin qëndrimet e tij. Kur niset nga bindja se Kosova nuk është shtet e Serbia është, atëherë është logjike që të ketë më shumë mirëkuptim për Serbinë sesa për Kosovën dhe të mos i trajtojë në mënyrë të barabartë

Besimi se Borrell dhe Lajçak do të jenë të paanshëm mes Kosovës dhe Serbisë, edhe pse vijnë nga sistemet ku vetë e kanë mbrojtur qëndrimin se pavarësia e Kosovës është gabim dhe e papranueshme, ishte bazuar në thënien se “ata zbatojnë politikën e BE-së e jo të shteteve të tyre”. Por fakt është po ashtu se ata nuk janë vetëm zbatues, por në rastin e Kosovës edhe kreatorë të politikës së BE-së. E në këtë cilësi kohëve të fundit jo vetëm kosovarët i kanë parë të dy këta zyrtarë të jenë rreshtuar krah Beogradit kundër Kosovës. Prononcimet e Borrellit nuk janë “gafa” e as “gabime rasti”, por ato paraqesin qëndrimet e tij. Kur niset nga bindja se Kosova nuk është shtet e Serbia është, atëherë është logjike që të ketë më shumë mirëkuptim për Serbinë sesa për Kosovën dhe të mos i trajtojë në mënyrë të barabartë

Kur e kishte marrë postin e përfaqësuesit të lartë të BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell kishte shprehur gatishmëri që të pranohej edhe ideja e ndarjes së Kosovës, apo e shkëmbimit të territoreve. Nuk ishte gabim apo keqkuptim. Ai e kishte thënë dy herë. Edhe pasi ishte pyetur për të sqaruar, sepse fjala ishte për një çështje shumë të ndjeshme për tërë rajonin, dhe e kishte përsëritur, bile duke thënë se “nuk mund të bëhemi ne më të shenjtë sesa vetë Papa”. Më vonë kishte dalë i dërguari i BE-së për dialog, Miroslav Lajçak, për të zbutur dëmin që e kishte bërë shefi i tij, duke i quajtur si ide jo të mira. Ka edhe diplomatë që mendojnë se prononcimet e shpeshta të Lajçakut kundër ideve për ndarjen e Kosovës kanë qenë më shumë një taktikë për ta fituar vendin e ri të punës. Sepse prapa tij qëndroi fuqishëm Gjermania. Por Lajçak shpesh ishte arsyetuar se kjo ide nuk ishte e mirë dhe Borrell më nuk e kishte përsëritur qëndrimin se mund të pranohet edhe shkëmbimi i territorit.

Shumë diplomatë, edhe në BE, prononcimin përmes Twitterit rreth zhvillimeve të fundit në veri të Kosovës të Borrellit e panë si një “gafë të madhe”, ndoshta më të madhen pas atij se mund të pranohet edhe ideja e shkëmbimit të territorit, nëse palët merren vesh, sepse “kush jemi ne t’u themi jo nëse ata merren vesh”.