Vështrime

Rashka dhe ndeshja e dy sistemeve

1.

Pika e fërkimit nuk është vija ndarëse mes shqiptarëve e serbëve, por vija ndarëse mes demokracisë dhe autokracisë

1.

Më 13 tetor të këtij viti, ndërsa presidenti i Serbisë takohej me përfaqësuesit e serbëve të pjesës veriore të Kosovës në kazermën e ushtrisë serbe në Rashkë, kisha ndjenjën e njëjtë mbi paparashikueshmërinë e së ardhmes që më brofi në prill të vitit 1987, në Fushë-Kosovë. Atëbotë, një grup i organizuar i serbëve të Fushë-Kosovës, në koordinim me shërbimin sekret të Serbisë dhe akademikët e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Serbisë organizuan një miting në të cilin ftuan Slobodan Milosheviqin, një figurë jo shumë e njohur deri atëherë, por që pas asaj nate të 24 prillit do të bëhej i njohur si prijësi i lëvizjes fashiste serbe (formalisht duke i prirë Lidhjes së Komunistëve të Serbisë), i lëvizjes që nxiti dhe zhvilloi okupimin e Kosovës si hap të parë drejt luftërave dhe zhbërjes së përgjakshme të ish-Jugosllavisë.