Vështrime

Mundësia e Polexit

BE-ja ka çdo arsye të shqetësohet për reformat joliberale dhe antidemokratike që qeveria PiS e Polonisë ka zbatuar gjatë gjashtë viteve të fundit. Politizimi i qeverisë në gjykatat polake, për shembull, ka implikime që shtrihen përtej Polonisë, sepse gjykimet në një shtet anëtar të BE -së pritet të njihen dhe zbatohen në të gjitha të tjerat

Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, ëndrra më e madhe e Polonisë ishte të bashkohej me Bashkimin Evropian dhe NATO-n. Të lënduar nga nazizmi dhe më pas komunizmi, polakët dëshironin një fillim të ri dhe anëtarësimi në NATO dhe BE u bë një synim që kapërceu politikën.

Anëtarësimi në BE u konsiderua aq i rëndësishëm sa liberalët polakë u përmbajtën qartë nga përballja me çështjet përçarëse në lidhje me historinë polake ose Kishën Katolike. Edhe Papa Gjon Pali II (polak) u përfshi, duke shtyrë parullën “nga Bashkimi i Lublinit në Bashkimin Evropian”, në lidhje me paktin e vitit 1569 që finalizoi unifikimin e Polonisë dhe Dukatit të Madh të Lituanisë (sipas të cilit Polonia e sotme , Bjellorusia dhe Ukraina përbëheshin nga një shtet i vetëm, i qeverisur në mënyrë demokratike). Në vitin 2003, më shumë se tre të katërtat e polakëve votuan në favor të anëtarësimit në BE.