Vështrime

Rruga për kredibilitetin e klimës

Marrëveshja e Parisit megjithatë arriti diçka që modelet e thjeshta ekonomike nuk mund ta pasqyronin fillimin e një ndryshimi në qëndrimet e biznesit. Veçanërisht, marrëveshja e Parisit i inkurajoi investitorët dhe menaxherët të mendojnë për rrezikun e të mbeturit me asete të bllokuara ose një model biznesi të vjetruar

Më 25 tetor, kapitalizimi i tregut të prodhuesit të automjeteve elektrike Tesla arriti në 1 trilion dollarë, më shumë se vlera e kombinuar e dhjetë prodhuesve të ardhshëm botërorë të makinave. Edhe pas zbritjes për bollëk, ky është një tregues i fortë se si kërcënimi i ndryshimit të klimës po shkakton transformim të kapitalizmit. Sigurisht, ndotësit janë ende të shumtë dhe pastrimi i gjelbër është i përhapur. Por do të ishte gabim të refuzohej ndryshimi në proces e sipër.

Qeveritë, megjithatë, nuk janë në rrugën e duhur për t’i përmbushur premtimin e tyre në marrëveshjen e klimës së Parisit të vitit 2015 për të kufizuar ngrohjen globale nën dy gradë celsius në krahasim me nivelet para-industriale. Sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, përmbushja e premtimeve kombëtare të bëra deri më tani në kuadër të marrëveshjes së Parisit do të çonte në një rritje të temperaturës globale deri në 2.1 gradë celsius. Për më tepër, politikat aktuale nuk arrijnë edhe këto premtime të pamjaftueshme: sipas “skenarit të politikave të deklaruara” të IEA-s, ngrohja globale do të arrinte në 2.6 gradë Celsius.