Vështrime

Boksi i jep goditje të rëndë normalizimit të raporteve me Serbinë

Fitorja e medaljeve në ndonjë ngjarje të madhe sportive është ëndrra kryesore e sportistëve në karrierat e tyre që nuk mund të zgjasin shumë. Që nga fëmijëria nisin të ëndërrojnë. Për këto qëllime bëjnë shumë sakrifica. Bëjnë stërvitje në kohën kur shokët e tyre luajnë videolojëra. Mësojnë gjatë natës, sepse ditën duhet të shkojnë në stërvitje. Pa vetëmohim të madh nuk mund të ketë rezultate të mëdha. Këtë e dëshmon edhe fakti se më pak se 1 për qind e sportistëve në botë mund të fitojnë mjaft sa për të jetuar nga sporti. Por kur vjen çështja tek pjesëmarrja në garat e mëdha, atëherë vlen filozofia e famshme e Pierre de Coubertinit, babait të lojërave moderne olimpike, se më e rëndësishme sesa fitorja janë pjesëmarrja dhe përpjekja. Duke ndjekur filozofinë e këtij aristokrati francez, bota sportive ka insistuar në inkluzivitet, në barazi mes sportistëve, në luftë kundër çfarëdo diskriminimi. Që qasje në sport të kenë të gjithë, edhe të pasurit, edhe të varfrit.

Ngjarjet sportive nxisin më shumë emocione sesa shumë zhvillime politike. Kur ngjarjet sportive keqpërdoren për qëllime politike, atëherë ato shndërrohen në fitil për nxitje të tensioneve. Bllokimi i pjesëmarrjes së ekipit kosovar në Kampionatin Botëror të Boksit në Beograd dhe paralajmërimi se Kosova nuk do të lejojë më zhvillimin e garave ilegale në territorin e vet për ekipet nga komuniteti serb, janë hyrje në një betejë të re, kësaj radhe sportive, por që do të pengojë edhe më shumë normalizimin

Fitorja e medaljeve në ndonjë ngjarje të madhe sportive është ëndrra kryesore e sportistëve në karrierat e tyre që nuk mund të zgjasin shumë. Që nga fëmijëria nisin të ëndërrojnë. Për këto qëllime bëjnë shumë sakrifica. Bëjnë stërvitje në kohën kur shokët e tyre luajnë videolojëra. Mësojnë gjatë natës, sepse ditën duhet të shkojnë në stërvitje. Pa vetëmohim të madh nuk mund të ketë rezultate të mëdha. Këtë e dëshmon edhe fakti se më pak se 1 për qind e sportistëve në botë mund të fitojnë mjaft sa për të jetuar nga sporti. Por kur vjen çështja tek pjesëmarrja në garat e mëdha, atëherë vlen filozofia e famshme e Pierre de Coubertinit, babait të lojërave moderne olimpike, se më e rëndësishme sesa fitorja janë pjesëmarrja dhe përpjekja. Duke ndjekur filozofinë e këtij aristokrati francez, bota sportive ka insistuar në inkluzivitet, në barazi mes sportistëve, në luftë kundër çfarëdo diskriminimi. Që qasje në sport të kenë të gjithë, edhe të pasurit, edhe të varfrit.

A ka gjë më të rëndë për sportistët e rinj sesa dikush, me arsye politike, t’ua mohojë realizimin e ëndrrës, pjesëmarrjen në garat e mëdha botërore. Një fat i tillë i gjeti boksierët e Kosovës, të cilëve nuk iu lejua hyrja në territorin e Serbisë për të marrë pjesë në Kampionatin Botëror të Boksit. Ata tash duhet ta presin kampionatin e ardhshëm. Kush e di se çfarë do të ndodhë deri atëherë e ku do të jenë ata. Mund të presin edhe Lojërat Olimpike. Por komplikimet që mund t’i sjellë ky skandal për boksin mund të jetë edhe mospërfshirja e Asociacionit botëror të boksit në garat olimpike.