Vështrime

Receta e “Tafelspitz” dhe Autonomia serbe

1.

Zombi i Zajednicës (Bashkësisë së komunave serbe) rishfaqet ritualisht derisa të mos shfaqet më, përfundimisht. Si të arrihet aty?

1.

Më 2015 e fillova librin “Emri i autonomisë” me një recetë restoranti. Bëhej fjalë për “tafelspitz” pjatën e preferuar të perandorit austro-hungarez Franc Jozef. Këtë pjatë gjatë negociatave në procesin “Ahtisaari” më 2007 në Vjenë e zbuloi ekipi (i të deleguarve) negociatorë të Kosovës, që merrej ato ditë me çështjet e pushtetit vendor; disa prej tyre madje duke ruajtur në kujtesë a në fletëpaluesen e restorantit të njohur “Plachutta” se specialiteti bëhet me “dy kilogramë ramsteku të zier në 3.5 litra ujë përgjatë nja tri orësh, ndoshta edhe tri orë e gjysmë. Mishi hidhet në ujë pasi të ketë vluar; ndërsa vlon i shtohen dy gjysma të një qepe të skuqur më herët dhe 10-15 kokrra piperi. Njëzet minuta para se të jetë bërë gati, mishit që noton në ujë i shtohen edhe 250 gramë karota, karota të verdha, selino dhe rrënjë majdanozi e pastaj edhe gjysmë prasi. Kur të përfundojë zierja, mishi pritet në feta dhe mbi to spërkaten kripa dhe qepujkat. Shërbehet veçmas, me pjata shtesë spinaqi të zier, patateje të zier apo të fërguar”.