Vështrime

Kur vetëm demokracia nuk mjafton për të qenë pjesë e Samitit të Demokracisë

Në muajin mars të vitit 2020 kandidati për president të ShBA-së, Joe Biden, shkroi një opinion të gjatë në revistën “Foreign Affairs” në të cilën dha arsyet se përse Amerika duhet t’i prijë botës demokratike sërish. Pasi liston të gjitha sulmet që Donald Trump i ka bërë demokracisë amerikane dhe mbështetjen që u ka dhënë liderëve autoritarë, Bideni premton se që në vitin e parë të presidencës së tij ai do të jetë nikoqir i një samiti botëror ku do të ftohen të gjitha vendet demokratike.

Kosova renditet më mirë se shumë vende të ftuara në Samitin e Demokracive sa u përket demokratizimit, perceptimit për korrupsionin, lirinë e medias, liritë ekonomike, etj. Atëherë cilat janë arsyet e lënies së Kosovës jashtë kësaj nisme të rëndësishme të presidentit Biden?

Në muajin mars të vitit 2020 kandidati për president të ShBA-së, Joe Biden, shkroi një opinion të gjatë në revistën “Foreign Affairs” në të cilën dha arsyet se përse Amerika duhet t’i prijë botës demokratike sërish. Pasi liston të gjitha sulmet që Donald Trump i ka bërë demokracisë amerikane dhe mbështetjen që u ka dhënë liderëve autoritarë, Bideni premton se që në vitin e parë të presidencës së tij ai do të jetë nikoqir i një samiti botëror ku do të ftohen të gjitha vendet demokratike.

Sipas Bidenit, Samiti i Demokracisë do të bëjë bashkë të gjitha vendet demokratike për të forcuar institucionet, për t’iu kundërvënë vendeve të cilat janë duke bërë hapa mbrapa sa i përket demokracisë liberale dhe për të hartuar një agjendë të përbashkët. Samiti do të ketë tri qëllime kryesore: luftimi i korrupsionit, parandalimi i rrëshqitjes në autoritarizëm dhe mbrojtja e të drejtave të njeriut.