Vështrime

Fronti i brendshëm i debaklit kufitar të Polonisë

Refuzimi i qeverisë polake edhe për të kërkuar ndihmë ndërkombëtare ka përkeqësuar krizën në kufi. Përfshirja e Frontex (Agjencia e Rojës Kufitare dhe Bregdetare të BE-së) do ta kishte ndryshuar menjëherë llogaritjen për Bjellorusinë dhe Rusinë

Partia në pushtet Ligj dhe Drejtësi (PiS) në Poloni e dinte mirë se çfarë të priste nga presidenti bjellorus, Aleksander Lukashenko, përpara se ai të fillonte të transportonte refugjatët nga Lindja e Mesme në kufirin polak. Autoritetet bjelloruse e kishin bërë tashmë këtë me Lituaninë dhe Letoninë.

Dhe në një shenjë të qartë të asaj që do të vinte, Bjellorusia ndërpreu marrëveshjen e ripranimit me BE-në në tetor. Polonia kishte kohë për të ndjekur masat parandaluese në vendet e origjinës së refugjatëve. Nuk ndodhi, dhe tani mijëra njerëz të dëshpëruar po grumbullohen në të ftohtë në kufi, duke u përballur me opsione që janë të këqija ose shumë të këqija.