Vështrime

Mundësitë bërthamore të Iranit dhe tonat

Nën presidentin Joe Biden, SHBA-ja ka shprehur dëshirën e saj për të rihyrë në pakt (të negociuar, ndërsa Bideni ishte zëvendëspresident) dhe i ka kërkuar Iranit të bëjë të njëjtën gjë. Me një president të ri të tij (Ebrahim Raisi) në vend, Irani ka deklaruar gatishmërinë e tij për ta bërë këtë, por vetëm nëse së pari anulohen sanksionet e kohës së Trumpit

Negociatat midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara për aktivitetet bërthamore të Iranit janë vendosur të rifillojnë më 29 nëntor. Por, teksa shumë njerëz do ta mirëpresin këtë zhvillim, ata duhet të kenë parasysh se bisedimet nuk kanë gjasa të kenë sukses. Dhe edhe nëse e bëjnë këtë, çdo marrëveshje nuk do të zgjidhë shtytjen e Iranit për epërsi rajonale - ose për armë bërthamore.

Së pari, pak histori. Në vitin 2015, Irani dhe SHBA-ja, së bashku me Kinën, Francën, Gjermaninë, Rusinë, Bashkimin Evropian dhe Mbretërinë e Bashkuar, hynë në Planin e Përbashkët Gjithëpërfshirës të Veprimit (JCPOA), një marrëveshje që uli stokun e uraniumit të Iranit, nivelin me të cilat ajo mund të pasuronte uraniumin e saj dhe numrin e centrifugave që mund të operonte. U vendosën inspektime të gjera ndërkombëtare. Irani u zotua të mos zhvillojë kurrë armë bërthamore.