Vështrime

Ngrohja e shkëndijave të akullta të nëntorit

Të dielën në orën 12:14 këta tituj binin në sy në mediat gjermane: Ministri i Brendshëm i Austrisë paralajmëron radikalizim të mëtejmë të kundërshtarëve të vaksinimit. Të shtunën në Vjenë protestuan mbi 40 mijë njerëz. Në Linz u arrestuan dy persona që dogjën një veturë policie. Ata pranuan se synonin të vrisnin dy policë. Rusia njoftoi se brenda 24 orësh, nga korona kanë vdekur 1252 veta. 36’970 janë infektuar. Në frontin e koronës ballafaqohen dy taborë: në njërën anë ata që nuk i besojnë shkencës, në anën tjetër ata që i besojnë shkencës dhe nuk u besojnë atyre që nuk i besojnë shkencës. Në një koment gazeta gjermane “Süddeutsche Zeitung” bën thirrje: mjaft më me zbukurime naive të pandemisë. Stop me përhapje të dyshimeve më absurde të bazuara në thashetheme lidhur me vaksinimin dhe marrëzi të tjera, të cilat po i përhapin, fatkeqësisht, edhe aktorët, futbollistët dhe kabaretistët.

Mes lajmeve të trishtueshme nga fronti i koronës, ndoshta shpëtimi i vetëm është ikja në botën letrare (Dostojevski!) dhe te një kasolle e formulimeve thumbuese (për matematikën dhe Pitagorën!)

Të dielën në orën 12:14 këta tituj binin në sy në mediat gjermane: Ministri i Brendshëm i Austrisë paralajmëron radikalizim të mëtejmë të kundërshtarëve të vaksinimit. Të shtunën në Vjenë protestuan mbi 40 mijë njerëz. Në Linz u arrestuan dy persona që dogjën një veturë policie. Ata pranuan se synonin të vrisnin dy policë. Rusia njoftoi se brenda 24 orësh, nga korona kanë vdekur 1252 veta. 36’970 janë infektuar. Në frontin e koronës ballafaqohen dy taborë: në njërën anë ata që nuk i besojnë shkencës, në anën tjetër ata që i besojnë shkencës dhe nuk u besojnë atyre që nuk i besojnë shkencës. Në një koment gazeta gjermane “Süddeutsche Zeitung” bën thirrje: mjaft më me zbukurime naive të pandemisë. Stop me përhapje të dyshimeve më absurde të bazuara në thashetheme lidhur me vaksinimin dhe marrëzi të tjera, të cilat po i përhapin, fatkeqësisht, edhe aktorët, futbollistët dhe kabaretistët.

Koha e koronës është tepër e përshtatshme për lulëzimin e budallallëkut dhe teorive të konspiracionit. S’ka virus, s’është i rrezikshëm, vaksinat nuk sjellin gjë, mua s’më godet virusi, virusi është shpikje e industrisë farmaceutike – lista e marrëzive të tilla është e gjatë. Në shoqëritë e zhvilluara e të pasura po aq sa edhe në shoqëritë e varfra. Edhe në Gjermani, Zvicër e Austri, tri vende gjermanishtfolëse, numri i skeptikëve të koronës është i konsiderueshëm. Për t’iu kundërvënë teorive të tyre konspiracioniste, mjet i vetëm mbetet nganjëherë humori mendjemprehtë. Mes lajmeve të trishtueshme nga fronti i koronës, ndoshta shpëtimi i vetëm është ikja në botën letrare dhe te një kasolle e formulimeve thumbuese.