Vështrime

Lufta e korrupsionit ndaj ligjit

Është e qartë që korrupsioni nuk do të çrrënjoset pa u luftuar. Dhe, prej bombave e plumbave deri te shkresat e veprimet, praktikuesit, mbrojtësit dhe zëvendësuesit e tyre, do të përdorin çdo armë për t’i përmirësuar mundësitë e tyre. Dhe duke mos u kënaqur me kërcënimin apo vrasjen e aktivistëve, gazetarëve dhe zyrtarëve, tani ata po synojnë vetësundimin e ligjit

Kur provon ta luftosh korrupsionin, edhe ai të lufton ty. Gazetarja hulumtuese malteze, Daphne Caruana Galizia, mund të jua tregonte këtë – nëse nuk do të vritej nga grupi i atyre që po i hetonte. Avokati ruandez antikorrupsion, Gustave Makonene, të cilin e mbytën dhe e hodhën nga një makinë, po ashtu nuk mund të flasë. Madje as aktivisti brazilian, Marcelo Miguel D’Elia, i cili u qëllua disa herë në një fushë me kallamsheqer pranë shtëpisë së tij nuk mund të flasë.

Oficerët policorë, prokurorët dhe zyrtarët publikë gjithashtu janë ballafaquar me pasoja të ndryshme duke u përpjekur t’i bëjnë ballë korrupsionit. Një zyrtar i tillë është Ibrahim Magu, i cili u bë ushtrues detyre i kryetarit të agjencisë kryesore të Nigerisë kundër korrupsionit, dhe Komisionit për Krimet Ekonomike dhe Financiare në vitin 2015. Më 2017, njerëz të armatosur sulmuan shtëpinë e Magut, duke vrarë një nga policët që po e ruante shtëpinë.