Vështrime

Lojë kalkulimesh jo të shëndosha

Masat e qershorit lejonin edhe mbajtje dasmash e ahengjesh pa asnjë kontroll të vetëm - dhe shumëkush edhe u infektua, por edhe pësoi për shkak të papërgjegjësisë kolektive të shpërfaqur në kohën kur duhej mbledhur remitanca nga diaspora. Tash jemi në pozitën e njëjtë: ky vend nuk ka para në qarkullim. Shtesat që i ndan qeveria për kategori të ndryshme të popullsisë harxhohen shpejt, edhe për shkak se çmimet janë rritur ndërkohë. Dhe prapë kthehemi tek e njëjta pikë: pa ardhur diaspora, ky vend nuk bëhet me para. E për të ardhur, munden edhe nëse s'janë vaksinuar, sepse askush nuk do t'ua kërkojë certifikatën

Masat e qershorit lejonin edhe mbajtje dasmash e ahengjesh pa asnjë kontroll të vetëm - dhe shumëkush edhe u infektua, por edhe pësoi për shkak të papërgjegjësisë kolektive të shpërfaqur në kohën kur duhej mbledhur remitanca nga diaspora. Tash jemi në pozitën e njëjtë: ky vend nuk ka para në qarkullim. Shtesat që i ndan qeveria për kategori të ndryshme të popullsisë harxhohen shpejt, edhe për shkak se çmimet janë rritur ndërkohë. Dhe prapë kthehemi tek e njëjta pikë: pa ardhur diaspora, ky vend nuk bëhet me para. E për të ardhur, munden edhe nëse s'janë vaksinuar, sepse askush nuk do t'ua kërkojë certifikatën

E besoj se shumëkush do të thotë se është e pabesueshme se sa shpejt iu afrua fundit ky vit kalendarik. Hymë në javën e dytë të dhjetorit ende duke pritur që të themelohen kuvendet komunale e t'ia nisin punës kryetarët e porsazgjedhur të komunave. Ende në pritje të programit të rimëkëmbjes ekonomike, që kjo qeveri e quan të ringjalljes ekonomike, për sektorin privat, i cili përfundimisht u godit më së shumti nga pandemia. Dhe kur them sektor privat, nuk mendoj në gastronominë, e cila vazhdon të viktimizohet dhe të paraqitet si humbësja më e madhe e këtyre dy vjetëve pandemie.

Që prej themelimit të qeverisë Kurti II, sektori privat nuk e ka marrë asnjë, dhe po e nënvizoj, asnjë ndihmë direkte shtetërore për kapërcimin e vështirësive të shkaktuara nga pandemia. Nuk ka pasur as grante, as lehtësi tatimore, as asnjë gjë tjetër, pos ofertës që sektori privat të aplikojë për kredi që pjesërisht do të subvencionoheshin nga buxheti. E kemi thënë shumë herë, kredia edhe mund të merret, porse ajo duhet të kthehet. E në mungesë të parasë qarkulluese në këtë vend, kjo bëhet aq e vështirë, sa ndonjëherë kufizohet me të pamundurën.