Vështrime

Mallkimi i “Ballkanit të hapur”

Është kureshtare trajektorja e qëndrimeve politike të kryeministrit Rama. Mandatin e parë e filloi duke u rreshtuar me Kosovën kundër Vuçiqit në Beograd, mandatin e dytë e shpenzoi duke zbavitur idenë e shkëmbimit të territoreve në mes Kosovës dhe Serbisë dhe mandatin e tretë e filloi duke u rreshtuar me Vuçiqin kundër Kosovës në Tiranë. Por përtej evolucionit të qëndrimit politik të kryeministrit Rama, ideja e tij (apo Vuçiqit, në varësi cilit i besoni) për Minishengenin nuk po arrin të evoluojë. Përveç në emër.

Tre liderë të “Ballkanit të hapur” janë persona më jodemokratikë të rajonit. Vuçiqi e ka shndërruar Serbinë në një autokraci hibride ruso-kineze. Rama është i vetmi lider që ka mbajtur zgjedhje pa opozitën, ndërsa Zaevi është në ikje e sipër. E ardhmja e ndritshme demokratike e rajonit nuk mund ndërtohet me këtë klasë politike

Është kureshtare trajektorja e qëndrimeve politike të kryeministrit Rama. Mandatin e parë e filloi duke u rreshtuar me Kosovën kundër Vuçiqit në Beograd, mandatin e dytë e shpenzoi duke zbavitur idenë e shkëmbimit të territoreve në mes Kosovës dhe Serbisë dhe mandatin e tretë e filloi duke u rreshtuar me Vuçiqin kundër Kosovës në Tiranë. Por përtej evolucionit të qëndrimit politik të kryeministrit Rama, ideja e tij (apo Vuçiqit, në varësi cilit i besoni) për Minishengenin nuk po arrin të evoluojë. Përveç në emër.

Dy vjet pas lansimit të iniciativës së “Ballkanit hapur”, gjashtë samiteve të mbajtura dhe tetë marrëveshjeve të nënshkruara, liderët e tri vendeve nuk po arrijnë t’i bindin skeptikët për rëndësinë e iniciativës së “Ballkanit të hapur”. Që nga fillimet e saja iniciativa është duke osciluar në mes të padobishmes dhe të rrezikshmes, e shpesh të dyja këto bashkë. Këtë mungesë të kredibilitetit të brendshëm iniciuesit të saj, dhe në veçanti Rama dhe Vuçiq, tentuan të zëvendësojnë me legjitimitetin e jashtëm duke nënvizuar mbështetjen e SHBA-së dhe BE-së për “Ballkanin e hapur”. Por shumë shpejt doli në pah se as kancelarja Merkel, as presidentja Von der Leyen, dhe as përfaqësuesi special i Departamentit të Shtetit, Escobar, nuk e mbështesin iniciativën. Kësisoj, nevoja ekzistenciale për legjitimim të jashtëm i dërgoi tek komisioneri hungarez për Zgjerim dhe tek i deleguari i mikut të Vuçiqit, Viktor Orban. Sidoqoftë, i kufizuar nga arkitektura e institucioneve të BE-së, as komisioneri Varhelyi nuk arriti t’i japë më shumë se një gjysmë mbështetjeje.