Vështrime

Gazeta

Gazeta është produkt bazik dhe shumë funksional. Mbi të gjitha ofron material për lexim. Por, me të mund të ndiqen edhe mizat, të pastrohen xhamat, të dredhet duhani, mbështjellën librat dhe fletoret, bëhen kapelat për të lyer muret, mbi to lahet peshku, në to vendosen gështenjat e pjekura, farat dhe leblebijat, kikirikët e pjekur, besa edhe patatet e skuqura. Mbi to thahen kumbullat e mollët, ndizet zjarri.... vargu i përdorimit të gazetës mund të vazhdojë deri në pafund. Sot gazeta duket si një specie e rrezikuar dhe në zhdukje. Prandaj, duhet angazhim për ta shpëtuar. Sepse është mbi të gjitha pjesë e kulturës së një shoqërie. Dhe kështu mbetet edhe në kohën kur ka shumë media, gjithnjë e më shumë gazetarë, por gjithnjë e më pak gazeta. E në Kosovë aspak

Qëkur ekziston njerëzimi ka pasur metoda dhe mjete komunikimi. Që në fillim ishin ato vizuale dhe tingëllore. Sinjali dërgohej përmes tymit ose përmes zërit. Më vonë populli njoftohej përmes daulleve dhe tellallëve, por edhe përmes shpalljeve të shkruara të vendosura në sheshe dhe mure. Avancoi me zbulimin e papirusit në Egjiptin e lashtë gati 3.000 vjet para Krishtit e 4.000 vjet më vonë edhe me zbulimin e letrës. Shkrimi u bë baza e evoluimit të shoqërive.

Ndoshta nga kjo kohë mund ta konsiderojmë lindjen e ndarjes së mediave në “audio, video dhe të shkruara” që ekzistojnë dhe sot. Përmes shkrimeve u përcollën zbulimet, mendimet, njoftimet. Librat e gazetat ishin njësi matëse e zhvillimit të ndonjë shoqërie. Evolucioni shkoi tutje me zbulimin e shtypshkronjës nga Gutenbergu në Gjermani, pastaj me fillet e fotografisë. U zbulua edhe metoda e përcjelljes së zërit përmes telit. Doli edhe radio e më pas edhe televizioni. E gjithë kjo ndodhi përmes mijëra vjetësh. Por, evolucioni më i madh ndodhi në këta 30 vjetët e fundit.