Vështrime

Lehtësia e padurueshme e shqiptimit të fjalës luftë

1.

Duke qenë një projekt paqeje - qoftë si një lëvizje popullore e padhunshme kundër okupimit, qoftë si një projekt ndërhyrjeje ndërkombëtare për ta ndalur luftën dhe për të krijuar paqen me tranzicion drejt demokracisë e pavarësisë - Kosova duhet që me projektin e saj të konsolidimit të paqes të arrijë të bëhet me të gjithë fqinjët e saj, pra edhe të përfundimit të konfliktit me Serbinë, brenda presidencës Biden

1.

“Miqtë e mi më shkruajnë se nuk e kanë pasur kurrë më të vështirë të shkruajnë porosi a kartolinë urimi për Vitin e Ri. Nga të nëntëdhjetat nuk kam pranuar urime të Vitit të Ri, të cilat dëshirojnë vetëm paqe, me shpresë që të mos ketë luftë”. Kështu shkruan Dino Mustafiq, regjisori i njohur sarajevas, duke përmbledhur në dy fjali tërë funksionimin e Bosnjë-Hercegovinës si shtet, përkatësisht si gjendje kolektive që përmblidhet në dëshirë bazike e ekzistenciale që jo të zhvillohet ekonomia, të ketë më shumë prosperitet e kulturë, e arsim dhe shëndetësi, por të mos bëhet më keq, gjegjësisht aq keq sa të bëhet luftë.