Vështrime

Përmbysja që kthen normalitetin

Gjatë administratës së ish-presidentit Trump është proklamuar për herë të parë një strategji e re karshi normalizimit të marrëdhënieve Kosovë-Serbi. Në fakt ajo nuk ishte strategji pasi që asnjëherë nuk është bazuar mbi një dokument formal publik, por më shumë ishte një qasje joformale që u formësua nga intervistat dhe Twitteri i eksponentëve kyç të administratës Trump. Për shkak të asocimit të ish-përfaqësuesit të veçantë të presidentit Trump për dialogun Kosovë-Serbi, z. Richard Grenell, me këtë qasje të re mund ta quajmë “doktrina Grenell”.

Letra e sekretarit Blinken drejtuar kryeministrit Kurti ka përmbysur doktrinën Grenell, ka rikujtuar sloganin e kampanjës presidenciale të Clintonit ‘92 dhe ka sjellë në jetë thënien e famshme apokrifale të mbretit francez Louis XIV

Gjatë administratës së ish-presidentit Trump është proklamuar për herë të parë një strategji e re karshi normalizimit të marrëdhënieve Kosovë-Serbi. Në fakt ajo nuk ishte strategji pasi që asnjëherë nuk është bazuar mbi një dokument formal publik, por më shumë ishte një qasje joformale që u formësua nga intervistat dhe Twitteri i eksponentëve kyç të administratës Trump. Për shkak të asocimit të ish-përfaqësuesit të veçantë të presidentit Trump për dialogun Kosovë-Serbi, z. Richard Grenell, me këtë qasje të re mund ta quajmë “doktrina Grenell”.

Doktrina në pak fjalë nënkuptonte se normalizimi ekonomik duhet t’i paraprijë normalizimit politik në mes të dy vendeve. Kësisoj, z. Richard Grenell deklaronte: “Nuk e di sa herë duhet ta them, edhe pse kam qenë jashtëzakonisht i qartë, që ne, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, jemi të bindur që konflikti 20-vjeçar në mes të Kosovës dhe Serbisë mund të zgjidhet vetëm përmes normalizimit ekonomik”. Dhe ky nuk ishte qëndrim individual i z. Grenell. Ky ishte mesazh koherent i niveleve më të larta të administratës së SHBA-së. Ish-këshilltari për Siguri Nacionale, z. Robert O'Brien, konsideronte se normalizimi ekonomik do të sjellë “progres të paprecedentë në çështje politike”. Rrjedhimisht, edhe vetë ish-presidenti Trump gjatë takimit të 4 shtatorit 2020 në Zyrën Ovale tha: “Administrata ime ka propozuar një qasje të re për përafrimin e palëve, duke u fokusuar në krijimin e vendeve të reja të punës dhe rritjen ekonomike, dy vendet kanë bërë një arritje të madhe...Serbia dhe Kosova kanë treguar përkushtim për normalizimin ekonomik. Një togfjalësh shumë i rëndësishëm”.