Vështrime

Plani i Azisë për reduktimin e emetimeve në botë

Popullsia dhe ekonomitë në rritje të rajonit tonë e bëjnë atë të domosdoshëm ndaj reagimit global të klimës. Nëpërmjet ETM-së, ne synojmë të tregojmë se si vendet mund të rrisin njëkohësisht investimet në energji të pastër dhe të reduktojnë emetimet. Vetëm duke punuar së bashku do të arrijmë në destinacionin tonë neto zero në Azinë Juglindore – gjetkë – më shpejt dhe në mënyrë më të drejtë

Udhëheqësit botërorë u mblodhën në Glasgou nëntorin e kaluar për të hartuar një shtegdalje që zbut efektet më të këqija të ndryshimit klimatik. Mirëpo derisa Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike (COP26) ishte pa dyshim moment historik, shumica e vendeve sapo kanë filluar punën e tyre në përmbushjen e qëllimeve të reja për të reduktuar emetimet e dyoksidit të karbonit.

Kjo është arsyeja pse njoftimi i Bankës Aziatike për Zhvillim (ADB) dhe i qeverisë indoneziane e filipinase në COP26 ra në sy. Në fillimin e partneritetit tonë për një Mekanizëm Pilot të Tranzicionit të Energjisë (ETM), nuk po bënim një angazhim të paqartë për të arritur një qëllim të largët. Në vend të kësaj, ne formuluam së bashku një plan konkret për një iniciativë energjie të barabartë, të shkallëzuar, të përballueshme dhe të drejtë për të ndihmuar vendet aziatike të tërheqin ose ripërdorin gjysmën e termocentraleve të tyre me thëngjill dhe të rrisin varësinë e tyre në energjinë e pastër. ETM-ja është skema klimatike transformuese që e ka potencialin të bëhet programi më i madh në botë për reduktimin e CO2.