Vështrime

Matryoshkat e shqetësuara ruse

Sot përsëri më doli gjumi ashtu shumë herët dhe sikur të ishte një zgjim nga një makth. Rrallëherë shoh ëndrra apo ndoshta thjesht ato nuk më kujtohen pasi që të zgjohem. Mirëpo ky makth më shumë më vjen nga mendimet e errëta, parandjenjës së një situate të keqe dhe testimit të tij për njerëzimin dhe për Evropën në veçanti.

Interesat e ngushta ekonomike për shfrytëzimin e gazit rus i bën shumë shtete të Evropës që të jenë më të matura karshi kërcënimeve të tyre ndaj Rusisë, e cila po qe se ua ndërpret furnizimin këta muajt e dimrit, ndërkohë që ato edhe ashtu po përballen me krizë të paparë energjetike, medoemos se do të prodhonte pakënaqësi qytetare dhe trazira

Sot përsëri më doli gjumi ashtu shumë herët dhe sikur të ishte një zgjim nga një makth. Rrallëherë shoh ëndrra apo ndoshta thjesht ato nuk më kujtohen pasi që të zgjohem. Mirëpo ky makth më shumë më vjen nga mendimet e errëta, parandjenjës së një situate të keqe dhe testimit të tij për njerëzimin dhe për Evropën në veçanti.

Daullet e luftës dhe invazionit të Rusisë ndaj Ukrainës ka kohë që dëgjohen për ata të cilët kishin veshë, ndërsa tani ajo gjë veçse është bërë e dukshme dhe vetëm një mrekulli mund që ta parandalojë atë gjë. Edhe dy tentativat e fundit diplomatike të Perëndimit, respektivisht të Amerikës, nuk shënuan ndonjë sukses në tejkalimin dhe parandalimin e kësaj katastrofe potenciale. Mbetet edhe takimi midis sekretarit të Shtetit, Anthony Blinken, dhe ministrit të Punëve të Jashtme të Rusisë, Sergei Lavrov, nëse do të mund të evitohej më e keqja, e që unë personalisht dyshoj shumë në atë gjë.