Vështrime

Karteli i Mohimit të Shpresës dhe Mbreti i Suazilandit

Holywoodi ka shpjeguar më mirë se kushdo se çfarë është karteli në botën e krimit. Nga filmi “Scarface” e deri te seriali “NARCOS”, secili nga ne kemi kuptuar rëndësinë e ushtrimit të monopolit dhe ruajtjes së interesave në botën e krimit. Në kartel nuk ka tolerancë për negocimin e monopolit apo ndryshimin e status quos. E gjithë ekzistenca e tij varet nga ruajtja e interesave të kartelit nga ndërhyrjet e jashtme.

Në Kosovë, Indeksi mbi Perceptimin e Korrupsionit ka shembur propagandën e Kartelit Mohues të Shpresës, ndërsa në Shqipëri ka zbuluar se sa shumë regjimi i Ramës ngjason me sundimin e mbretit të fundit të Afrikës

Holywoodi ka shpjeguar më mirë se kushdo se çfarë është karteli në botën e krimit. Nga filmi “Scarface” e deri te seriali “NARCOS”, secili nga ne kemi kuptuar rëndësinë e ushtrimit të monopolit dhe ruajtjes së interesave në botën e krimit. Në kartel nuk ka tolerancë për negocimin e monopolit apo ndryshimin e status quos. E gjithë ekzistenca e tij varet nga ruajtja e interesave të kartelit nga ndërhyrjet e jashtme.

Suazilandi është monarkia e fundit absolute e Afrikës. Pasqyrimin më të mirë të gjendjes së Suazilandit e shpërfaq festa e tyre kryesore: Umhlanga. Në fund të verës, mijëra vajza të pamartuara mblidhen për tetë ditë për të festuar virgjëritetin e tyre para mbretit dhe qytetarëve. Gjatë festës ato vallëzojnë gjysmë të zhveshura. Gjatë ceremonisë mbreti zgjedh 365 vajza, të cilat do të jetojnë në Pallatin Mbretëror. Nga këto, mbreti ka të drejtë të zgjedhë njërën për gruan e tij të radhës. Familjet e vajzave të cilat refuzojnë pjesëmarrjen duhet të paguajnë haraçin një lopë.