Vështrime

Viva España

Fytyra pozitive e Evropës: spanjollët i bëjnë presion qeverisë së tyre të pranojë refugjatë.

Qeveria e Sllovakisë ka dorëzuar padi kundër Bashkimit Evropian, sepse sipas planit për shpërndarjen e refugjatëve ky shtet duhet të pranojë 800 refugjatë. Politikanë qeverisës të këtij vendi, me përjashtim të presidentit, kanë deklaruar se nëse pranojnë ndonjë refugjat nga Siria, atëherë ai duhet të jetë patjetër i krishterë. Në Varshavë prokuroria ka filluar hetimet kundër një teatri, i cili akuzohet se me një shfaqje paskësh lënduar ndjenjat fetare të qytetarëve të krishterë. Aspak i krishterë nuk është, ndërkaq, qëndrimi i qeverisë së Varshavës ndaj refugjatëve. Ata duhet të gjejnë strehë gjetiu, jo në Poloninë katolike. Popullisti i djathtë holandez, Geert Wilders, premton se nëse fiton në zgjedhjet parlamentare dhe krijon qeverinë, do të ndalojë Kuranin. Kryetari i Çekisë, Milosh Zeman, lavdëron Vladimir Putinin dhe sistemin e tij kleptokratik, ndërsa apelon që bashkëvendësit e tij të mos pranojnë refugjatë, sepse nëse bëjnë të kundërtën do të krijohet trualli i përshtatshëm për “sulme barbare”. Pak a shumë të njëjtën gjuhë e flasin edhe popullistët austriakë dhe ata francezë të prirë nga Marine le Pen. Kryeministri i Hungarisë, Viktor Orban, i ka paraprirë izolimit duke filluar ngritjen e gardheve me tela me gjemba kundër refugjatëve. Në shumë anë të Evropës po shtrihet një nacionalizëm ksenofobik, një dëshirë e madhe për provokim dhe izolim në bahçe nacionale.