Vështrime

Ta lëmë Ibrahim Rugovën të flasë vetë: «Ndarja e Kosovës është e papranueshme»

Është botuar sot një raport i shkruar nga një diplomat gjerman në dhjetor të vitit 1991 mbi situatën në Kosovë. Aty thuhet se lideri i atëhershëm i shqiptarëve të Kosovës, dr. Ibrahim Rugova, nuk paskësh qenë kundër ndarjes së veriut të Kosovës me Serbinë dhe paskësh premtuar «eksterritorialitet» për kishat e manastiret serbe. Cila është e vërteta?

Në vijim deklaratat e Ibrahim Rugovës në mediat gjermane nga viti 1992 deri në vitin 2000.

Është botuar sot një raport i shkruar nga një diplomat gjerman në dhjetor të vitit 1991 mbi situatën në Kosovë. Aty thuhet se lideri i atëhershëm i shqiptarëve të Kosovës, dr. Ibrahim Rugova, nuk paskësh qenë kundër ndarjes së veriut të Kosovës me Serbinë dhe paskësh premtuar «eksterritorialitet» për kishat e manastiret serbe. Cila është e vërteta?

Së pari: çfarë është publikuar nuk është më shumë se një interpretim i bisedës së diplomatit gjerman me delegacionin e atëhershëm kosovar të prirë nga Rugova. Në raport zyrtari gjerman e citon në mënyrë indirekte Rugovën, nuk ka asnjë citat eksplicit në raport. Citimi indirekt shpesh është interpretim i asaj që thotë folësi, pa hyrë në detaje. Do të ishte me rëndësi të dihet nëse pala kosovare ka mbajtur shënime për këtë takim dhe nëse këto shënime ekzistojnë.