Vështrime

Pikëpamje nga Kievi

Pas disa javësh grindjeje perëndimore, edhe Gjermania më në fund ka ndaluar së diskutuari për rëndësinë e Nord Stream 2, tubacioni që do të dërgonte gaz natyror direkt në Gjermani nga Rusia, duke anashkaluar Ukrainën. Dhe Mbretëria e Bashkuar ka përgatitur sanksione kundër oligarkisë ruse, e cila e ka përdorur prej kohësh Londrën si shesh lojërash dhe parajsë financiare

Për vëzhguesit ndërkombëtarë, presidenti rus, Vladimir Putin, ose do të nisë një luftë të re në Ukrainë ose jo. Mirëpo, për ukrainasit, lufta filloi kur Putini aneksoi Krimenë në vitin 2014 dhe ka vazhduar që atëherë. Mijëra ukrainas tashmë kanë përjetuar luftë të armatosur kundër forcave ruse. Kjo është arsyeja pse politikanët në Kiev nuk janë të preokupuar me hamendjen se çfarë do të bëjë Putini më pas; ata janë të fokusuar në atë që duhet të bëjnë sot.

Mendësia ukrainase pasqyron një vlerësim të matur të aftësive, burimeve dhe ndikimit të vendit. Udhëheqësit ukrainas e kuptojnë se duhet të përgatisin ushtrinë, të zvogëlojnë ndikimin ekonomik të krizës dhe të gjejnë sa më shumë aleatë të jetë e mundur. Ata nuk janë të kujdesshëm për të marrë ndihmë nga Perëndimi. Do të pranojnë çdo ndihmë me mirënjohje, duke e ditur se edhe kontributet e vogla mund të jenë vendimtare.