Vështrime

Çfarë i duhet Ukrainës?

Sa më gjatë të vazhdojë sulmi i Putinit ndaj Ukrainës, aq më të mëdha janë gjasat që vendet e tjera të kenë nevojë të ndërhyjnë më me forcë. Nuk është sekret se objektivi i Putinit shtrihet përtej Ukrainës. Ai dëshiron një rikthim në Konferencën e Jaltës të vitit 1945, kur liderët botërorë ndanë Evropën e pas Luftës së Dytë Botërore sipas sferave të ndikimit perëndimor dhe sovjetik. Vetëm javën e kaluar, zëdhënësi i Kremlinit lëshoi ​​kërcënime të drejtpërdrejta kundër Suedisë dhe Finlandës – dy vende që, si Ukraina, janë evropiane, por jo anëtare të NATO-s

Ani pse forcat e armatosura të Ukrainës janë dukshëm më pak në numër sesa ato të presidentit rus, Vladimir Putin, që pushton vendin tonë, ne marrim zemër nga mbështetja në rritje që marrim nga miqtë jashtë vendit. Askush nuk duhet të harrojë se ky nuk është thjesht pushtim i paprovokuar i Ukrainës; është sulm ndaj botës së lirë.

Putini ka qenë në luftë me botën e lirë me dekada. Ai ka urdhëruar vrasjen e të mërguarve rusë në tokë të huaj, në vende demokratike si Mbretëria e Bashkuar. Ka ndërhyrë në zgjedhjet demokratike, si në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë Evropën. Ai dhe miqtë e tij kanë plaçkitur Rusinë dhe kanë pastruar paratë jashtë vendit. Ai ka përhapur dezinformata në mbarë botën dhe ka shtypur disidencën në shtëpi. Në vitin 2008 dërgoi forcat ruse në Gjeorgji, ku vazhdojnë të pushtojnë pjesë të mëdha të atij vendi. Dhe së fundmi ka pushtuar Bjellorusinë – tani një pikënisje për luftën e tij kundër Ukrainës.