Vështrime

Kur edhe John Bolton ka të drejtë...

Të thuhet se John Bolton është ekspert polarizues amerikan i politikës së sigurisë ndoshta është pak. Bolton, një burrë me mustaqe markante dhe mendime edhe më markante, u ka shërbyer Ronald Reaganit dhe George W. Bushit në Ministrinë e Jashtme dhe në atë të Drejtësisë. Donald Trumpi e angazhoi si këshilltar për siguri nacionale dhe ishte vetëm çështje kohe kur këta dy burra do të kapnin njëri-tjetrin për gryke. Për shkak të mospajtimeve të thella Trump e përjashtoi nga puna Boltonin, i cili pastaj kundërgoditi me një libër, ku Trumpin e përshkruan si fund e krye të paaftë për postin e presidentit të SHBA-së. Me këtë mendim BoltonI me siguri nuk është i vetmi. Si komentues në mediat ruse Bolton ka nxitur shumë kritika. Por nganjëherë edhe figurat më polarizuese kanë të drejtë.

Agresioni rus ndaj Ukrainës po e shpalos në mënyrë totale politikën qorre të evropianëve ndaj Rusisë. John Bolton, njëri prej zërave më të diskutueshëm të establishmentit të sigurisë, thotë: “Në SHBA disa e kanë përshtypjen se po na japin leksione disa njerëz, të cilët ne është dashur t’i shpëtojmë tri herë në shekullin e 20-të – në dy luftëra të vërteta dhe pastaj edhe një herë në Luftën e Ftohtë”. Fjalën e ka për politikanët evropianë, solidariteti i të cilëve me Ukrainën shkon vetëm deri te matja e temperaturës në dhomën e ditës

Të thuhet se John Bolton është ekspert polarizues amerikan i politikës së sigurisë ndoshta është pak. Bolton, një burrë me mustaqe markante dhe mendime edhe më markante, u ka shërbyer Ronald Reaganit dhe George W. Bushit në Ministrinë e Jashtme dhe në atë të Drejtësisë. Donald Trumpi e angazhoi si këshilltar për siguri nacionale dhe ishte vetëm çështje kohe kur këta dy burra do të kapnin njëri-tjetrin për gryke. Për shkak të mospajtimeve të thella Trump e përjashtoi nga puna Boltonin, i cili pastaj kundërgoditi me një libër, ku Trumpin e përshkruan si fund e krye të paaftë për postin e presidentit të SHBA-së. Me këtë mendim BoltonI me siguri nuk është i vetmi. Si komentues në mediat ruse Bolton ka nxitur shumë kritika. Por nganjëherë edhe figurat më polarizuese kanë të drejtë.

Në një intervistë dhënë revistës gjermane “Der Spiegel”, Boltoni thotë disa mendime jashtëzakonisht të rëndësishme. Vladimir Putini e përshkruan si person gjakftohtë, racional. Racional? Po, nga këndvështrimi i tij Putini reagon në mënyrë racionale, sepse e ka vërejtur se mund t’i frikësojë perëndimorët. “Çfarë po përjetojmë është një histori e dështimit perëndimor. Ne po ia rrahim supet njëri-tjetrit dhe po e urojmë njëri-tjetrin për unitetin e NATO-s. Por ne nuk ia kemi dalë të pengojmë invadimin e Ukrainës. Nuk e kemi frikësuar ne Putinin, por Putini na ka frikësuar neve. Dhe po e bën këtë ende. Kur Putini paralajmëron se do të shtojë gatishmërinë alarmuese të forcave nukleare ruse, frikacakëve në Perëndim u dridhet zemra. Shefat e shërbimeve sekrete amerikane kanë deklaruar në Kongres se forcat nukleare ruse në asnjë mënyrë nuk e kanë ndryshuar gatishmërinë operacionale. Ishte një krekosje (nga ana e Putinit). Por disa në Perëndim u sollën sikur Putini i shkrepi raketat e tij. Për aq kohë sa Putini rrudh sytë dhe Perëndimi trembet, ai neve na ka në grusht”.